De appelenpluk in het kader van Fruit in de wijk.
Gemeente Schoten De appelenpluk in het kader van Fruit in de wijk.

Vijf klimaatprojecten krijgen financieel duwtje in de rug

Vijf klimaatprojecten krijgen van de gemeente Schoten een financieel duwtje in de rug. Het publiek en de expertenjury verkozen de insecten- en bijentuin van woonzorgcentrum Vordenstein, de groenste school van Sint-Ludgardis, Fruit in de wijk, Schoten Circulair en scholen van Koningshof op de fiets tot winnaar van het ‘Klimaatkapitaal’.

De gemeente Schoten ging eind 2019 op zoek naar inventieve klimaatprojecten in Schoten. Met het ‘Klimaatkapitaal’ konden burgers, verenigingen of scholen hun ideeën indienen. Ze maakten kans op een subsidie tot wel 20.000 euro om hun klimaatproject uit te voeren. Het gemeentebestuur zou een totaalbudget van 60.000 euro verdelen. 16 projecten werden ontvankelijk verklaard.

Tussen vrijdag 15 mei en zondag 31 mei kon het publiek stemmen op zijn favoriete klimaatproject. “Uiteindelijk werd er meer dan 2.000 keer gestemd”, zegt schepen voor Leefmilieu en Duurzaamheid Walter Brat (N-VA). Een expertenjury gaf eveneens haar advies. 

Van materialenbib tot fietsbeloningssysteem 

Op basis daarvan werden vijf winnaars gekozen. De openluchtschool Sint-Ludgardis gaat met 20.000 euro aan de haal. De school streeft de titel van ‘groenste school van Schoten’ na. Dat wil ze bereiken door hun verwarmingssystemen en het opwekken van warm water te optimaliseren, in te zetten op hernieuwbare energie en de openluchtlokalen nog energie-efficiënter te maken. Sint-Ludgardis zal enerzijds ook groenwanden en extra bomen aanplanten en anderzijds de schoolgronden ontharden. 

Voor ‘Schoten circulair’ trekt het gemeentebestuur 18.350 euro van het ‘Klimaatkapitaal’ uit. Dat project draait om een soort bibliotheek waar gebruikers gereedschap kunnen lenen. Voorts experimenteert ‘Schoten circulair’ op een laagdrempelige manier met herstelcafés, workshops in tuin- en keukenatelier. 

Insectentuin

Woonzorgcentrum Vordenstein krijgt 9.485 euro van het ‘Klimaatkapitaal’ voor haar insecten- en bijentuin. Die zal 1.000 vierkante meter bedragen en wordt aangelegd met inheemse planten. 8.165 euro gaat naar ‘De scholen van Koningshof op de fiets’. Ouders en kinderen die zich duurzaam verplaatsen naar school, worden beloond met een digitaal systeem. Ten slotte zullen de wijken Donk en Atheneum met 4.000 euro op verschillende publieke plaatsen fruitbomen, notenbomen en bessenstruiken aanplanten en beheren. Daarnaast moedigen de wijken iedereen aan om zelf een fruitboom te planten. 

Lees meer