Zaakvoerder Sam Vanderleen met haar producten uitgestald voor haar.
Foto Legreve Zaakvoerder Sam Vanderleen met haar producten uitgestald voor haar.

17-jarige sticht eigen bedrijf

'BESTE MINI' GROEIT UIT TOT VOLWAARDIGE ONDERNEMING

Amper 17 jaar oud is ze, en toch mag Sam Vanderleen uit Sint-Amands zich al zaakvoerder noemen van haar bedrijf 'Tasted'. "Ik wil mijn hogere studies combineren met het ondernemerschap. Het wordt hard werken, maar net die link tussen theorie en praktijk lijkt me ideaal", klinkt het gemotiveerd.

De leerlingen van het zesdejaar 'Marketing en Ondernemen' van het Puurse Sint-Jan Berchmansinstituut richtten ook dit schooljaar een eigen mini-onderneming op. Eén van die ondernemingen was 'Tea' O clock', waar Sam Vanderleen mee haar schouders onder zette. Het bedrijfje dat thee en de nodige attributen verkocht en tea-tastings organiseerde, kaapte de eerste prijs weg als 'Beste mini' op de mini-marktdag in Mechelen.


"Ik vond die mini-onderneming zó leuk om te doen, dat ik besloot het project verder uit te bouwen. Mijn vader (Bart Vanderleen van wijnhandel Wine Trading Factory, nvdr) heeft een eigen bedrijf, dus ik ging bij hem aankloppen voor wat raad. Hij beloofde mij te helpen met de financiële kant van de zaak, maar we maakten duidelijke afspraken: verder ben ik volledig zelf verantwoordelijk voor Tasted", zegt Vanderleen.


"Ik zoek de producten uit, regel de bestellingen en de verkoop, organiseer de promotie: de Facebookpagina is in orde, ik liet al banners en kaartjes met de naam en het logo drukken. Ook wil ik zo snel mogelijk mijn eerste tea-tastings organiseren: vergelijk het met een Tupperware-avond waarop ik mijn producten voorstel én uitgebreid laat proeven. Op termijn wil ik Tasted verder uitbreiden, met bijvoorbeeld schuimwijn- en gin-tastings. Maar daarvoor moet ik nog even geduld oefenen: ik ben nog minderjarig dus mag nog geen alcohol verkopen", lacht Sam.


"Dat ik met Tasted wat bijverdien, is natuurlijk leuk maar op dit moment eerder bijzaak. Ik ga meer geld overhouden door ergens in het weekend bij te klussen dan door dit bedrijfje te runnen. Wat ik verdien, investeer ik immers opnieuw. Wat wél telt, is het gevoel iets te kunnen uitproberen, opbouwen, een project op poten zetten en merken dat het werkt. Dat heb ik natuurlijk deels van thuis uit meegekregen, maar ik voel ook zelf aan dat het in mijn karakter zit", klinkt het.

Student-ondernemer

Daarom ga ik volgend jaar event- en projectmanagement studeren in Gent, met het statuut van student-ondernemer. Vergelijk het met een statuut voor student-topsporters: ik krijg vanuit de school meer flexibiliteit en steun om mijn studies te combineren met de uitbouw van mijn onderneming. Wat het uiteindelijk zal worden - de organisatie van evenementen of de totale uitbouw van Tasted - zal de toekomst uitwijzen. Druk wordt het de komende jaren sowieso, daar ben ik me van bewust. Maar tegelijk lijkt de combinatie me ideaal: hoe kan je meer ervaring opdoen dan door het gewoon zélf te doen?"


Je vindt de producten van Sam voorlopig nog onder www.winetradingfactory.be/tasted

Lees meer