Marc Baert

“Agenten zijn slaven” is géén smaad

Een twintiger uit Vilvoorde is zeer goed weggekomen voor de Brusselse strafrechter. De man had zich verbaal laten gaan bij een controle en agenten slaven genoemd. De rechter vond dit niet voldoende om hem te veroordelen voor smaad.

Op 22 september 2017 werd de wagen waarin de jongeman als passagier zat ter hoogte van Sint-Genesius-Rode tegengehouden. Bij een controle werd een vlindermes teruggevonden. Dit was niet naar zijn zin en hij snauwde de agenten enkele beledigingen toe. “Jullie zijn slaven. Niemand wil jullie werk doen, dus dan moeten jullie het maar doen”, klonk het.  Ook beledigde hij een collega van de agenten - met wie hij al meermaals in de clinch was gegaan- meermaals. Het parket kon niet lachen met de feiten en vervolgde hem voor smaad. Voor het verboden wapenbezit werd hij niet vervolgd, omdat hij een minnelijke schikking betaalde. “De opmerking over slaven vind ik een onvoldoende grief om de beklaagde te veroordelen. Ook voor de andere beledigingen tegenover de agent die hij kende, kan ik hem niet veroordelen. De bewuste agent was immers niet aanwezig toen hij de beledigingen uitte”, aldus de rechter. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer