Het glas-in-loodraam aan de poort naar Rode met daarop de vroedmeesterpad
Provincie Vlaams-Brabant Het glas-in-loodraam aan de poort naar Rode met daarop de vroedmeesterpad

Kunstwerken vestigen aandacht op koestersoorten in Zoniënwoud

De vier Vlaams-Brabantse poorten van het Zoniënwoud zijn momenteel elk voorzien van een immens glas-in-loodraam. Het gaat om de toegangen vanuit Sint-Genesius-Rode, Tervuren, Overijse en Hoeilaart.

De kunstwerken zijn een werk van Kristof Morel en verwijzen naar de vier koesterburen. Dit zijn vier diersoorten die het woud als hun biotoop hebben. In dit geval gaat het vooral om het vliegend hert en de vroedmeesterpad, twee warmteminnende soorten die elders in Vlaanderen enorm zeldzaam zijn geworden. De werken hebben daarnaast ook het doel om bezoekers naar de handelskernen van de vier gemeenten te leiden en is tevens het startschot van het project Horizon+. Dit project zet in op het versterken van de open ruimte en het creëren van natuurverbindingen. De verbinding tussen het Zoniënwoud en het Hallerbos in Rode neemt Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voor haar rekening. Een concrete actie is bijvoorbeeld de inrichting van het kerkhof van Sint-Genesius-Rode tot een aangename parkbegraafplaats met voortplantingspoeltjes en schuilplaatsen voor de vroedmeesterpad. De tijdelijke kunstwerken in het bos zijn te ontdekken via een kunstenfietsroute. De vier ramen blijven tot mei 2019 aanwezig. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer