Het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het onderwijs in de Zennevallei maakte cijfers bekend over de eerste aanmeldprocedure voor inschrijvingen in het secundair onderwijs.
photo_news Het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het onderwijs in de Zennevallei maakte cijfers bekend over de eerste aanmeldprocedure voor inschrijvingen in het secundair onderwijs.

Na eerste online aanmeldprocedure in secundair onderwijs: 98 procent wordt in school naar keuze ingeschreven

Het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het onderwijs in de Zennevallei maakte cijfers bekend over de eerste aanmeldprocedure voor inschrijvingen in het secundair onderwijs in Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Lennik en Sint-Genesius-Rode.

Voor de start van de aanmeldingen waren er 1.452 vrije plaatsen in de scholen. 357 leerlingen werden aangemeld binnen de voorrangsregeling. Dit wil zeggen dat ze al een broer of zus in dezelfde secundaire school hebben en dat één van de ouders in de school werkt. 98 procent van de aangemelde leerlingen kreeg een toewijzing in één van de geregistreerde scholen, 2 procent werd nergens toegewezen. Van de toegewezen leerlingen werd voor 1A 97 procent toegewezen aan de eerste schoolvoorkeur, 2 procent aan de tweede schoolvoorkeur en een procent aan derde schoolvoorkeur. Voor 1B werd 89 procent toegewezen aan eerste schoolvoorkeur en 11 procent aan de tweede schoolvoorkeur. In totaal werden 22 leerlingen dus nergens toegewezen, waarvan 1 leerling voor 1B. Bij elf van die tweeëntwintig registraties maakten de ouders slechts 1 schoolkeuze.

“Voor het toewijzen van een school houdt dit aanmeldingsregister in eerste instantie rekening met de schoolkeuze van de ouders”, laat het LOP weten. “Als er teveel aanmeldingen zijn, speelt een toevalsnummer dat aan elke aanmelding per school werd toebedeeld een doorslaggevende rol. Het Vlaamse Decreet laat helaas niet toe om andere parameters te gebruiken.”

Na toewijzing zijn twee scholen in het centrum van Halle volzet, waardoor ze met een wachtlijst met vast bepaalde volgorde door het systeem moeten hanteren. In de andere scholen zijn nog vrije plaatsen. Hoeveel vrije plaatsen er na de inschrijvingen nog zijn, zal op 13 juni via www.secundair-aanmelden.be worden meegedeeld. Wie dan nog wilt inschrijven in een school, kan dat vanaf 14 juni doen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer