Archiefbeeld - De oud-bankdirecteur maakte tientallen slachtoffers, maar hij kwam zelf niet naar de rechtbank om zich te verdedigen.
Lieke D'hondt Archiefbeeld - De oud-bankdirecteur maakte tientallen slachtoffers, maar hij kwam zelf niet naar de rechtbank om zich te verdedigen.

Oud-bankdirecteur moet zijn slachtoffers 783.000 euro betalen wegens oplichting, rechtbank stuurt hem ook 4 jaar naar de cel

Oud-bankdirecteur D.L. uit Galmaarden moet vier jaar naar de cel en een boete van 6.000 euro betalen. De rechters in Oudenaarde veroordelen hem ook tot het betalen van schadevergoedingen aan de 36 mensen die hij heeft opgelicht. Dat bedrag loopt op tot iets meer dan 783.000 euro.

De zestiger maakte tussen 2005 en 2013 vooral slachtoffers in de regio’s rond Geraardsbergen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Zottegem. Hij overtuigde zijn kennissen, maar ook vrienden en familieleden om te investeren in een Luxemburgse vennootschap. Hij schilderde de belegging af als een gouden investering en beloofde hen interesten tot 6,8 procent. De slachtoffers zouden ook jaarlijks uitbetaald worden, dus velen stapten mee in het verhaal van de oud-bankdirecteur. Wat ze niet wisten, was dat de vennootschap helemaal niet bestond. Het cash geld dat ze in volle vertrouwen aan de zestiger hadden overhandigd, verdween gewoon in zijn eigen zakken. In de eerste jaren betaalde hij zijn slachtoffers wel nog uit met het geld van nieuwe gedupeerden. Zo gebeurde het dat één van de slachtoffers hem zodanig hard vertrouwde dat hij hem gespreid over zes jaar een kleine 450.000 euro heeft toevertrouwd om te investeren. Het handeltje viel evenwel in elkaar toen bleek dat het geld op was en enkele slachtoffers vragen begonnen te stellen.

Eigen beleggersclub opgelicht 

Ook een beleggersclub uit Geraardsbergen stelde zich burgerlijke partij. Zij kenden de oud-bankdirecteur als lid van de club. Omdat hij door zijn job ermee vertrouwd was, stond hij in voor het uitvoeren van de verrichtingen. Ook hier zag de zestiger zijn kans schoon om op illegale wijze extra inkomsten te verwerven. In plaats van effecten te verkopen en het geld in de kassa van de club te steken, plaatste hij de effecten op zijn eigen naam of schreef hij het geld over naar zijn eigen rekeningen. Het Openbaar Ministerie noemt de oud-bankdirecteur een oplichter pur-sang die zijn slachtoffers gewetenloos geld aftroggelt. De rechtbank volgt het Openbaar Ministerie nu en legt de man een gevangenisstraf van vier jaar en een boete van 6.000 euro op. Hij moet ook zijn slachtoffers vergoeden. De schadevergoeding loopt in totaal op tot 783.000 euro.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer