2 Marleen Audenaert plaatste enkele foto’s op facebook nadat ze zondagochtend werd aangevallen door een agressieve buizerd.
facebook Marleen Audenaert plaatste enkele foto’s op facebook nadat ze zondagochtend werd aangevallen door een agressieve buizerd.

Agressieve buizerd van Stropersbos maakt nieuw slachtoffer

De agressieve buizerd van het Stropersbos in De Klinge heeft zondagochtend opnieuw iemand aangevallen. Marleen Audenaert liep tijdens het joggen een bloedende hoofdwonde op. Het Agentschap Natuur en Bos liet al waarschuwingsborden plaatsen, maar volgens de vrouw sloeg de roofvogel dit keer toe op het fietspad op de oude spoorzate.

De buizerd maakt deel uit van een broedpaar dat zich al drie jaar op rij nestelt in de omgeving van het Stropersbos ter hoogte van de Zavelstraat in de wijk ’t Kalf. De buizerd gedraagt zich erg agressief tegenover mensen die iets te dicht in de buurt komen van zijn nest. Hij gaat in duikvlucht achter voorbijgangers aan en dat zijn bijna altijd joggers. Die ziet hij namelijk als een bedreiging.

Dit jaar raakten al twee mensen gewond na een aanval door de roofvogel. Marleen Audenaert is het recentste slachtoffer. Zij werd zondagochtend aangevallen tijdens het joggen. Volgens de vrouw was dit echter niet in het stuk bos waar de waarschuwingsborden staan, maar op het fietspad op de oude spoorzate ernaast. Het is de eerste keer dat de buizerd daar toeslaat.

Het Agentschap Natuur en Bos vraagt bezoekers om alert te zijn in deze omgeving. Wandelaars worden met rust gelaten, maar joggers riskeren aangevallen te worden. Dat kan pijnlijk zijn, want de buizerd gebruikt zijn klauwen en viseert hierbij het hoofd. De boswachters adviseren mensen om bij een aanval van een buizerd met de armen te zwaaien om hem af te schrikken. Het risico op een aanval duurt wellicht tot de jongen het nest zijn uitgevlogen.

2 Er werden eerder al waarschuwingsborden geplaatst in het stuk bos waar de buizerd kan toeslaan.
Kristof Pieters Er werden eerder al waarschuwingsborden geplaatst in het stuk bos waar de buizerd kan toeslaan.

31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rainier Combris

    Vogels doen geen dingen die niet moeten gebeuren. Ik heb der nooit geen problemen mee maar je mag ze niet uitdagen want ik zweer het: ze zullen aanvallen en terecht!

  • Patrick Kelchtermans

    ga tijdelijk even ergens anders joggen, dat zal toch niet schadelijk zijn voor de benen neem ik aan? Elk moederdier met jongen is hyperalert, defensief en zelfs agressief wanneer het zich bedreigd voelt. Normaal gedrag, zeer makkelijk te vermijden door in de broedtijd uit de buurt te blijven. Je moet niet altijd alles en iedereen willen elimineren voor je eigen gemak, af en toe je verstand gebruiken en je misschien ook eens aanpassen aan een bepaalde situatie kan echt geen kwaad.

Lees meer