Bibliothecaris Katrijn De Smit en schepen Wilbert Dhondt bij de geforceerde kluis.
Foto PKM Bibliothecaris Katrijn De Smit en schepen Wilbert Dhondt bij de geforceerde kluis.

Dieven slaan toe in bib, sporthal en Aveve

INDRINGERS AAN DE HAAL MET GELD VOOR 'WARMSTE WEEK'

Dieven zijn in Sint-Gillis-Waas op plundertocht geweest. Er werd ingebroken in de bibliotheek, de cafetaria van de sporthal en bij de winkel Aveve. De grootste buit en schade was er bij de bib. De daders gingen aan de haal met de inkomsten van een lezing, het ingezamelde geld voor de Warmste Week en een bijdrage van het personeel om een cadeau te kopen voor een collega die binnenkort met pensioen gaat.

De reeks inbraken zijn volgens de politie meer dan waarschijnlijk toe te schrijven aan dezelfde bende. Ze gebruikten telkens bruut geweld om zich een toegang te forceren. Bij de bibliotheek werd ingebroken via een nooddeur aan de zijkant van het gebouw. "Vervolgens zijn ze naar de burelen gegaan waar alle kasten werden opengetrokken", zegt schepen Wilbert Dhondt (CD&V).

Kluis

"In het magazijn hebben ze tenslotte de kluis gevonden. Normaal wordt hier weinig geld bewaard, maar nu zat er een groot bedrag in. Het ging om inkomsten van een lezing met acteur Lucas Van den Eynde van voorbije zondag. Daarnaast was er ook zo'n 600 euro dat intussen was ingezameld ten voordele van de Warmste Week van Studio Brussel. Het ging om geld dat mensen hadden geschonken voor afgeschreven boeken. Tot slot zat er ook nog een 200 euro in dat het personeel zelf had ingezameld om een cadeau te kopen voor een collega die eind deze maand met pensioen gaat. Alles in totaal gaat het toch om een slordige 1.700 euro."


De dieven moeten wellicht een hele tijd zijn bezig geweest. Met zwaar materieel beukten ze in op de deuren van een twee meter hoge kluis. Ze slaagden er uiteindelijk toch in om de dubbele deur open te breken. "De kluis is een bijzonder groot en zwaar exemplaar die we na een vorige inbraak hebben gekregen", zegt bibliothecaris Katrijn De Smit. "We hebben normaal nooit veel geld in huis, maar we gebruiken de kluis ook om waardevolle spullen te bewaren zoals een laptop en beamer. De dieven hebben naast het geld trouwens ook een laptop meegenomen. Zelfs onze loterijpot met 85 euro werd leeggeroofd."

Camerabewaking

Omdat het al de derde inbraak is op vijf jaar tijd gaat schepen Dhondt nu aan het college voorstellen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen zoals camerabewaking of een alarmsysteem. Ook in de cafetaria van de sporthal in de Kardinaal Cardijnlaan werd ingebroken. Daar gingen de dieven aan de haal met de kassa. Tot slot sloegen de dieven toe in de winkel Aveve in de Blokstraat. "Ze zijn binnengeraakt via een nooddeur aan de zijkant", zegt zaakvoerster Anita De Nocker. "Gelukkig zat er enkel wat wisselgeld in de kassa. De schade is groter dan de buit."


Investeren in extra beveiliging zal hier niet meer gebeuren. "We sluiten eind deze maand namelijk definitief de deuren en gaan met pensioen", vervolgt ze. "We gaan uiteraard dan geen zotte kosten meer maken. Het was de eerste keer in 34 jaar dat hier werd ingebroken. We hadden ons afscheid natuurlijk wel anders voorgesteld."

Lees meer