Rechtbank Dendermonde.
Geert De Rycke Rechtbank Dendermonde.

Fysieke straffen na verloren tenniswedstrijd: vader riskeert 18 maanden cel na jarenlange terreur tegenover dochtertjes

“Ik ben misschien een wat te strenge papa geweest.” Zo wilde B.D. ( 42) uit Sint-Gillis-Waas de feiten die hem ten laste gelegd worden bij de Dendermondse rechtbank nuanceren. De beschuldigingen zijn echter een pak ernstiger. Jarenlang zou hij zijn twee dochtertjes, geboren in 2008 en 2012, geterroriseerd hebben. Dat ging gepaard met heel wat agressie zoals slaan en schoppen. Ook B.D.’s vrouw was er slachtoffer van. Er hangt de man nu 18 maanden cel boven het hoofd.

Zijn oudste dochter omschrijft hem als “een gorilla” wegens zijn agressief gedrag. Van zijn jongste meisje zeggen experts dat ze “extreem angstig” geworden is. Wat de twee kinderen tussen 2012 en 2017 meemaakten, is dan ook niet min, zo stellen zowel de burgerlijke partijen als de openbaar aanklager. Of het nu ging over tennislessen, leren fietsen of op vakantie gaan, voor vader B.D. kon de lat niet hoog genoeg liggen. Voldeden de twee meisjes daar niet aan, dan werden ze hardhandig aangepakt. Voor de buitenwereld leken B.D. en zijn vrouw een topkoppel, achter de muren van de woning was het echter een heel ander verhaal.

Tirannie

“Deze twee meisjes, bijzonder jong en weerloos, leefden onder constante druk”, zei advocaat Kjell Verleysen, aangesteld als voogd ad hoc van de zusjes. “Het ging er in het gezin veel erger aan toe dan de zogenaamde pedagogische tik. Vader is actief in  de wereld van geschenken, maar zijn eigen kinderen kregen als cadeau slagen en verwondingen. De meisjes hadden blauwe polsen, werden in de wangen geknepen, geslagen en geschopt. Het ene meisje vertelde dat ze na een tenniswedstrijd waarbij ze volgens vader haar backhand niet genoeg gebruikt had, zo hard in de wangen geknepen werd, dat ze er dagenlang pijn van had. En dan durft meneer vertellen dat hij zich inzette als vader en zijn meisjes naar het tennis bracht. Hij moet maar durven. Dat hij geen schuldinzicht heeft, stoort ons enorm.”

Ook voor de openbaar aanklager is het duidelijk dat B.D. “geen besef van de ernst van de feiten” heeft. “Hij doet de feiten af als gedrag van een strenge vader, maar dit was gewoon tirannie. Deze persoon legde zijn dochtertjes veel te hoge eisen op en als ze daar niet aan voldeden, kregen ze ervan langs. Er is wel degelijk een reden waarom deze meisjes erg bang voor hem zijn. Om B.D. tot schuldinzicht te krijgen, worden aan zijn celstraf best probatievoorwaarden gekoppeld, zodat hij zich moet laten behandelen door een psychiater.”

Gebroken neus

“Jaren zijn wij door de hel gegaan”, vertelde de mama, die ondertussen gescheiden is van B.D., maandag tijdens het proces in tranen. Zelf werd ze eens een gebroken neus geslagen en moest aan de dokters verklaren dat ze “dronken van de trap was gevallen”. “Ik neem het mezelf zo kwalijk dat ik dit zo lang laten duren heb. Maar ik hoopte altijd dat het zou veranderen, dat we als gezin zouden kunnen samenblijven. Tot die bewuste dag in juni 2017, waarop onze jongste bont en blauw geslagen was. Dat is de druppel geweest om op te stappen en alles uit te brengen. Het is degoutant dat B.D. alles ontkent en minimaliseert. Het dringt gewoon niet tot hem door wat hij ons heeft aangedaan.”

B.D. en dienst advocate willen het niet “minimaliseren” noemen, wel “nuanceren.” “Mijn cliënt is een perfectionistische vader, hij werd zelf ook zo opgevoed”, klonk het. “Hij wilde dat zijn kinderen iets bereikten. Hij ziet nu wel in dat dit misschien wat ‘té’ was. Ondertussen is hij toch ook al twee jaar gestraft door wat er gebeurd is. Hij heeft een zware echtscheiding achter de rug en heeft slechts heel beperkt contact met zijn kinderen. Hij spaart nu voor hen, zodat ze een mooie spaarpot hebben als ze achttien jaar zijn.”

B.D.’s advocaat vroeg de rechter om haar cliënt de gunst van de opschorting te geven. Dat kreeg meteen een negatief advies bij de openbaar aanklager. De rechter velt vonnis op 14 oktober.

43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sandra Peeters

    Een normaal mens heeft dan recht op een contact- of straatverbod. Schandalig. Kindermisbruik wordt heel goed verstopt. Mijn moeder ontdekte zo na haar 60ste pas dat haar oma helemaal niet dood was door kraambed maar jaren 'weggestoken' in een gesticht, heel bedenkelijk aangezien opa blijkbaar zijn handen niet kon thuishouden en zijn dochters heeft verkracht en vader van hun eerste kinderen blijkt. Haar tantes werden heel hun leven gemeden voor de 'schande'. Nu nog ontkent de rest van de familie.

  • Lieve Vandamme

    Zelf zo opgevoed? Héél jammer voor hem, dan zou hij , als vader, moeten beseffen wat hij moest meemaken en deze behandeling zeker niet bij zijn eigen kinderen gaan toepassen!! Strenge psychiatrische begeleiding moet hij krijgen, en 18maanden zullen vermoedelijk niet volstaan!! Geef de kinderen wat meer inspraak, zij zijn jammer genoeg zo lang het slachtoffer geweest!!

Lees meer