2 Maaike De Rudder mag na de burgemeesterssjerp nu ook een zitje in het parlement opnemen.
Kristof Pieters Maaike De Rudder mag na de burgemeesterssjerp nu ook een zitje in het parlement opnemen.

Sint-Gillis-Waas haalt twee parlementszitjes binnen met Maaike De Rudder (CD&V) en Koen Daniëls (N-VA)

In Sint-Gillis-Waas stonden alle ogen gericht op Koen Daniëls (N-VA) en Maaike De Rudder (CD&V). Daniëls haalde 19.256 voorkeurstemmen en mag zijn mandaat verlengen. Maaike De Rudder kon haar titel van jongste burgemeester van het land verzilveren en greep in een bloedstollende eindsprint het vierde zitje van CD&V voor Oost-Vlaanderen binnen.

Met 35,9 % van de stemmen is N-VA met flink wat voorsprong nog steeds de grootste partij van Sint-Gillis-Waas, gevolgd door Vlaams Belang (21,8%) en dan pas CD&V (15,7%). Daniëls was vanop een derde plaats op de lijst voor het Vlaams parlement quasi zeker van een verlenging van zijn zetel. Hij loste de verwachtingen ruimschoots in met maar liefst 19.256 voorkeurstemmen. 

2 Koen Daniëls mag zijn mandaat in het Vlaams parlement verlengen.
BELGA Koen Daniëls mag zijn mandaat in het Vlaams parlement verlengen.

Maaike De Rudder (CD&V) kreeg heel wat media-aandacht als jongste burgemeester van het land. Na de burgemeesterssjerp kreeg ze een vierde plaats toegewezen op de lijst voor het Vlaams parlement. CD&V sleept in Oost-Vlaanderen vier zetels in de wacht. Het was tot na middernacht een heel spannende strijd met zetelend parlementslid Valerie Taeleman uit Maldegem, maar de parlementszetel ging uiteindelijk toch naar Maaike De Rudder. Ze klokte af op 8.906 voorkeurstemmen.

Het is een unicum in de geschiedenis van Sint-Gillis-Waas dat de gemeente maar liefst twee vertegenwoordigers heeft in het Vlaams parlement.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer