De vrijwilligers van de huistaakbegeleiding gaan door met het project, ook al zijn er geen subsidie meer.
Geert De Rycke De vrijwilligers van de huistaakbegeleiding gaan door met het project, ook al zijn er geen subsidie meer.

Tondeldoos houdt vast aan huistaakbegeleiding ondanks verlies subsidie

Kinderfonds De Tondeldoos blijft verder inzetten op huistaakbegeleiding van kansarme kinderen, ook al komt er geen financiële ondersteuning meer vanuit de hogere overheid. De vrijwilligers werden daarvoor door het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) in de bloemetjes gezet. Om de werking te kunnen bestendigen, zijn nog meer vrijwilligers welkom.

De Tondeldoos, die zich inzet voor kinderen uit kansarme gezinnen in Groot-Dendermonde, kon de voorbije twee schooljaren huistaakbegeleiding organiseren in een projectvorm, ondersteund met subsidie van minister Homans. Bijzondere aandacht ging daarbij naar kinderen van vluchtelingen, die extra ondersteuning nodig hebben bij het aanleren van de Nederlandse taal. Dat moest ook de integratie ten goede komen. Met het project ‘De Nederlandse Taal, geen probleem wij werken eraan’ zorgde een vijftiental vrijwilligers ervoor dat de leerachterstand bij anderstalige kinderen flink verbeterde en bij velen zelfs weggewerkt werd.

Er werden per schooljaar zo’n 650 bijlessen gegeven. “Omdat de begeleiders bij het gezin gingen, kregen zij er ook een duidelijk beeld van de problemen waarmee het gezin kampte”, zegt Rita De Vis, projectcoördinator van het CAW. “Zo kon er ook op dat vlak hulp geboden worden. De Tondeldoos ondersteunt de gezinnen op psychosociaal en materieel vlak.”

De subsidies zijn dan wel stopgezet, maar de vrijwilligers die binnen het project actief waren willen verder werken aan de Nederlandse taal bij de migrantenkinderen. Gezien het belang van dit project besliste De Tondeldoos dan ook formeel om deze werking met eigen middelen verder te zetten. Er zijn zelfs nog meer burgers die zich willen inzetten als huistaakbegeleider welkom én nodig. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via www.tondeldoos.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer