VIDEO. Loods in Holstraat volledig in de as gelegd, rookpluim kilometersver te zien maar onschadelijk

In de Holstraat in Sint-Gillis-Waas heeft zaterdagavond een zware brand gewoed in een loods. De rookpluim was kilometersver in de omtrek te zien. Uit metingen bleek gelukkig dat er geen asbest of schadelijke stoffen waren vrijgekomen. De loods brandde volledig uit. “Ik was maar even de deur om boodschappen te doen”, reageert eigenaar Rudi De Bock aangeslagen.

De brand werd iets na 18 uur opgemerkt door buurtbewoners. Het vuur ontstond in een loods van een voormalig landbouwbedrijf in de Holstraat. In de schuur stonden allerlei machines, een tractor, werkmateriaal en een oldtimer. Er was ook heel wat brandstof aanwezig wat het vuur aanwakkerde. Toen de brandweer ter plaatse arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak. Dit ging gepaard met een zware rookontwikkeling die kilometers ver in de omtrek te zien was. Er waren ook gasflessen aanwezig die explodeerden. Er vielen gelukkig geen gewonden. In een vlakbij gelegen schuur stonden ook nog paarden. De dieren werden door de enorme rookontwikkeling bedreigd. Ze werden echter op tijd in veiligheid gebracht door de eigenaars en de brandweer.

12 De rookpluim was kilometers in de omtrek te zien maar bleek onschadelijk.
Kristof Pieters De rookpluim was kilometers in de omtrek te zien maar bleek onschadelijk.

De Holstraat was tijdens de interventie volledig afgesloten voor alle verkeer. De hulpdiensten en het gemeentebestuur riepen omwonenden aanvankelijk op om ramen en deuren gesloten te houden omwille van de zware rookontwikkeling. “De brandweer voerde metingen uit op de rook en die bleek gelukkig negatief”, zegt burgemeester Maaike De Rudder. “De rook bevatte geen asbest en geen schadelijke stoffen.” De brandweer moest tot in de late uurtjes nablussen. Verschillende korpsen uit de omgeving leverden bijstand met tankwagens. Ze konden echter niet voorkomen dat de loods volledig uitbrandde. “Vlak voor het vuur uitbrak, waren er nog slijpwerken uitgevoerd in de loods. Mogelijk liggen die aan de basis van de brand”, zegt De Rudder nog.

Zeven springkastelen in brand gebleven

Eigenaar Rudi De Bock was niet thuis toen het vuur uitbrak. “Ik was maar even de deur uit om boodschappen te doen”, vertelt hij. “Plots kreeg ik telefoon van buren en de brandweer. Toen ik de rookpluim zag, wist ik al dat het ernstig was. De brandweer kon niks meer redden. De rook was te hevig om nog iets naar buiten te halen. Er was een tekort aan bluswater en daarom hebben ze tankwagens laten komen maar het had eigenlijk weinig verschil gemaakt. De vlammen sloegen toen immers al door het dak.  Er stond ook een heel strakke wind die het vuur aanwakkerde. De enorme rookpluim is wellicht te wijten aan de isolatiepanelen die onder het dak lagen. De brandweer heeft zich vooral geconcentreerd op de voorzijde van de schuur zodat er zeker geen overslag kon zijn op de woning. Die is gelukkig gevrijwaard gebleven. Ik ben ook opgelucht dat er niemand gewond is geraakt.”

De schade was zondag pas goed duidelijk. Van de loods staan enkel nog de muren overeind. Het dak stortte in en de hele inboedel ging in vlammen op. “Ik gebruikt de loods voor mijn activiteiten in bijberoep”, legt de eigenaar uit. “Ik verhuur springkastelen en er lagen hier zeven exemplaren opgeslagen. Het is nog te vroeg om te zeggen of ik opnieuw ga opstarten. Ik weet dat het enkel materiële schade is maar het is toch een zware klap om te verwerken.”

12 De brand ging gepaard met een zware rookontwikkeling
Kristof Pieters De brand ging gepaard met een zware rookontwikkeling
12
Kristof Pieters
12
Kristof Pieters
12
Kristof Pieters
12
Kristof Pieters
12
Kristof Pieters
12
facebook
12 De loods werd volledig in de as gelegd maar de woning kon gevrijwaard worden.
Kristof Pieters De loods werd volledig in de as gelegd maar de woning kon gevrijwaard worden.
12
Kristof Pieters
12
Kristof Pieters
12 Van de loods staan enkel nog de muren overeind.
Kristof Pieters Van de loods staan enkel nog de muren overeind.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Yves Steenssens

    Amai,dit was geen akkefietje - de Holstraat, het hol waar ik destijds nog vooruit reed met olympisch kampioen Fedor Den Hertog(Ned;) en lek reed in 2e ronde -het werd een historische wegwedstrijd want Wim de Waal won nadat ze nadien samen het ganse peloton van 80 renners dubbelden in voorjaar 1973.Stond op de frontpagina van GVA destijds- "Nooit gebeurd in Belgische wielergeschiedenis ,twee renners dubbelen peloton van 80 te Sint-Gillis-Waas ."

  • Wim Offermans

    Het blijft bizar, rookpluim niet schadelijk. Houtvuur mag liefst niet meer wegens fijnstof, een diesel mag niet meer wegens fijnstof en nox. Wat is hier de lucht in gegaan? Toch aardig wat dikke wolken, fijnstof moet het toch op zijn minst zijn, over de chemische samenstelling kan ik mij niet uitspreken.

Lees meer