4 Een brandweerman probeert de vuurhaard aan de tractor onder controle te krijgen.
David Legreve Een brandweerman probeert de vuurhaard aan de tractor onder controle te krijgen.

Brandende tractor veroorzaakt explosie

STUKKEN METAAL WEGGESLINGERD NADAT BAND DOOR HITTE ONTPLOFT

De hitte van een brandende tractor gisteren in de Mechelbaan in Onze-Lieve-Vrouw-Waver heeft een ontploffing veroorzaakt. Daardoor werden hete stukken metalen weggekatapulteerd. Eén ervan belandde op een dak van een huis. Buren en de eigenaar van de tractor konden voorkomen dat het dak in brand schoot.

De koelbloedige reactie van tractorbestuurder Koen Schoeters en enkele buren hebben gisteren een woningbrand voorkomen. Kort tegen het middaguur vatte een tractor plot vuur en ontploften de banden door de hitte. De ontploffing zorgde ervoor dat enkele stukken metaal werden losgerukt en de lucht in werden gekatapulteerd. "Eén belandde op het dak van een woning, een ander stuk in de haag rond een andere woning", vertelt Koen. "Ik was in shock, alles ging bijzonder snel."


De brandende stukken metaal veroorzaakten meteen brandhaardjes. De een in de haag, het andere op het dak van het huis. Alsof de wet van Murphy erbij betrokken was, ging het om een dak dat pas gerenoveerd werd. Net daarom bleef het brandende metaal hangen tussen enkele houten planken en zette het dak in geen tijd in brand. "Toen ik zag dat het dak van de woning in brand vloog, ben ik er meteen naartoe gelopen. In het tuinhuis heb ik samen met buren de tuinslang afgerold en de kraan opgedraaid. Daar moesten we eerst nog een tang zoeken omdat het kraantje was afgebroken. Vervolgens is een jongeman op het dak gekropen en heeft hij de brand tijdig kunnen blussen", gaat Koen verder.

4 Het dak van het huis aan de Mechelbaan liep schade op.
David Legreve Het dak van het huis aan de Mechelbaan liep schade op.

Grote brandblusser

Aan de andere kant was Bart Van Limbergen (42) volop bezig te voorkomen dat zijn haag in vlammen opging. Het waren zijn achtjarige tweelingzonen Milo en Eli die hun papa verwittigd hadden. "We waren aan het voetballen in de tuin toen we het vuur zagen", zeggen de broers. "Papa heeft een grote brandblusser genomen en is nog naar de tractor willen gaan."


"Maar dat lukte niet meer", voegt Bart zelf toe. "Toen ik kwam aanlopen, ontplofte de band en zag ik die stukken wegvliegen. Mijn haag begon meteen te smeulen. Ik ben dan terug naar mijn tuin gelopen om daar mijn haag nat te houden", legt Bart verder uit.

4
David Legreve

Kortsluiting in motor

Inmiddels snelde de brandweer ter plaatse. "We kregen de vuurhaarden aan zowel de tractor, de haag en op het dak meteen onder controle", zegt brandweerkapitein Tim Jacobs. "We bleven wel nog even ter plaatse om na te blussen." De oorzaak van de brand is wellicht een kortsluiting in de motor van de tractor. Volgens Koen rook hij kort voor de brand uitbrak een brandgeur en zag hij rook opstijgen.


De tractor kon niet meer gered worden en brandde volledig uit. De ploegmachine achter de tractor liep ook schade op maar de schade aan het huis en de haag bleven beperkt. Toch zit Koen erg verveeld met de brand. "De schade aan de woning, de haag en de tractor en dan ook nog het feit dat het net nu moet gebeuren. Het is erg druk", besluit Koen. "Gelukkig raakte niemand gewond. Dat is uiteindelijk het belangrijkste."

4 Eli en Milo zagen dat de haag (achter hen op de foto) in brand vloog en verwittigden hun papa.
David Legreve Eli en Milo zagen dat de haag (achter hen op de foto) in brand vloog en verwittigden hun papa.

Lees meer