7 De brand in het veeteeltbedrijf in de Molenstraat brak vanochtend om 4.15 uur uit.
David Legreve De brand in het veeteeltbedrijf in de Molenstraat brak vanochtend om 4.15 uur uit.

Landbouwer (49) sterft nadat hij kalfjes probeert te redden uit brandende stal

Koen Schoeters, een 49-jarige veehouder uit de Molenstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver is vanochtend overleden nadat er brand was uitgebroken in een stal. Het slachtoffer kreeg enkele brokstukken van een muur op zich. Vermoedelijk was de man er bezig om enkele kalfjes te redden.

De brand brak vanochtend omstreeks 4.15 uur uit in een loods achteraan de woning van de veehandelaar in de Molenstraat en woedde hevig. Een buurtbewoner verwittigde als eerste de hulpdiensten. Die kwamen massaal ter plaatse. “Op dat moment sloegen de vlammen al uit het dak van de loods”, zegt brandweerofficier Ronny Orlians. “We hebben meteen verschillende collega’s opgeroepen van de omliggende korpsen om mee te helpen blussen.”

Kalfjes

Schoeters leidde nog  samen met buurtbewoners enkele koeien naar een andere stal. Ook in het gedeelte tussen de brandende stal en andere stallen, stonden nog enkele kalfjes. Tijdens een poging om de dieren in veiligheid te brengen, viel een muur van de brandende stal om. Schoeters raakte bedolven onder het puin en liep ernstige verwondingen op. 

De brandweer haalde de veehouder van onder het puin. Een MUG-arts diende hem de eerste zorgen toe. Later werd hij in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. “Daar is hij in de loop van de ochtend overleden aan zijn verwondingen”, bevestigt Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket.

7 Archiefbeeld: Koen Schoeters. In 2016 brandde zijn tractor volledig uit.
David Legreve Archiefbeeld: Koen Schoeters. In 2016 brandde zijn tractor volledig uit.

“Ongelofelijk”

Op het nieuws van zijn overleden wordt in de buurt vol ongeloof gereageerd. “Hij was graag gezien”, klinkt het in de buurt. “Niet alleen omdat hij een harde werker was maar hij was ook een geweldig persoon. Telkens wanneer we hulp nodig hadden, stond hij altijd als eerste klaar om ons te helpen.” 

Koen Schoeters was al jarenlang landbouwer. Enkele jaren geleden bouwde hij een nieuwe stal van meer dan 3.000 vierkante meter in Putte. “Het plan was om naar daar te verhuizen met zijn vee”, vertellen enkele buren nog. 

Drie kinderen

Koen laat een vrouw en drie kinderen na. Zij worden momenteel opgevangen. “Hij was goeie papa en betrok hen ook bij zijn werk.” Waarom de muur is omgevallen, wordt nog onderzocht. De politiezone Bodukap lichtte het parket in. “Het labo van de politie zal ter plaatse gaan om verder onderzoek uit te voeren”, zegt parketwoordvoerster Claessens nog. Drie kalfjes kwamen om in de zware brand.

7 De brandweer had de handen vol met het blussen.
David Legreve De brandweer had de handen vol met het blussen.

Lang blussen

De brandweer kreeg het vuur snel onder controle maar moest wel heel lang nablussen. “Het hooi moest uit de stal worden gehaald en vervolgens uit elkaar worden gehaald”, legt brandweerofficier Orlians uit. De brandweermannen kregen hierbij de hulp van enkele buurtbewoners. Zij gebruikten verreikers om het hooi vanuit de loods naar een andere plek te brengen. 

De brandweer had nog uren nodig om al het hooi geblust te krijgen. Dat zorgde ervoor dat er nog hele dag hinder was door de rookontwikkeling. Die was tot mijlenver op te merken. Hoewel de rook niet giftig was, vroeg de brandweer om ramen en deuren gesloten te houden. Mogelijk is er ook asbest vrijgekomen tijdens de brand. De gemeente zal nu stalen nemen en onderzoeken.

“Niet eerste keer”

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. “Maar het was waarschijnlijk een ongeluk”, besluit Claessens. 

Het is niet de eerste keer dat Koen wordt geconfronteerd wordt met een brand. Op 1 mei 2017 brak er al een keer brand uit in een werkschuur op de terreinen van de veehouder uit. Vermoedelijk na het uitvoeren van slijpwerken. Een jaar eerder vatte zijn tractor vuur door een kortsluiting. Er ontstond een ontploffing en die katapulteerde enkel metalen stukken. Een daarvan zette een haag in brand, een andere belandde op het dak van een woning. 

7 De buurt was gehuld in rook.
David Legreve De buurt was gehuld in rook.
7
David Legreve
7 De brandweer kreeg de brand snel onder controle maar is nog steeds ter plaatse om na te blussen.
Tim Van der Zeypen De brandweer kreeg de brand snel onder controle maar is nog steeds ter plaatse om na te blussen.
7 Archiefbeeld: Op 1 mei 2017 moest de brandweer ook al uitrukken naar de terreinen van de veehouder. Toen vatte een werkschuur vuur.
Marc Aerts Archiefbeeld: Op 1 mei 2017 moest de brandweer ook al uitrukken naar de terreinen van de veehouder. Toen vatte een werkschuur vuur.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mike Sabbe

    Ik ken hem niet ,maar door zijn liefde voor zijn dieren zie ik dat het een goed mens is RIP Innige deelneming en veel sterkte :(

  • MYRTHE PASS

    Het vers hooi, dat hij zo goed had opgeslagen voor zijn koeien in de winter is ook helemaal verloren. Ik vrees, dat het zelfontbranding van het hooi is. Als het net van het veld opgeslagen wordt in de stal moeten er luchtgaten voorzien zijn en moet regelmatig de temperatuur van het hooi gecontroleerd worden. Ik hoop dat zijn gezin de boerderij met de dieren blijft behouden.

Lees meer