Deinze doet inspanningen om wachttijd van bijna zes jaar voor sociale woning te verlagen

De wachttijden voor sociale woningen schommelen in onze regio enorm: in Sint-Laureins hoef je maar 67 dagen te wachten, terwijl je in Deinze 1.759 dagen geduld moet hebben. "Dit cijfer is relatief", zegt OCMW-voorzitster van Deinze Conny De Spiegelaere.

Sint-Laureins scoort het best in de wachttijd voor een sociale woning. "We hebben in onze gemeente zeer weinig aanvragen voor sociale woningen", reageert de schepen Johan Francque (N-VA) . "Er zijn in Waterland-Oudeman 8 sociale woningen van De Volkshaard. Via het Sociaal Verhuurkantoor hebben we een tiental woningen. Er zijn 18 sociale woningen voorzien worden in de verkaveling De Vlasbloem in Sint-Jan-in-Eremo. Waarschijnlijk zullen er ook nog een drietal sociale woningen te koop aangeboden worden in Watervliet. Waarom er zo weinig vraag is naar sociale woningen? Sint-Laureins is gelegen in een buitengebied en is moeilijk vergelijkbaar met andere steden, waar alles te voet bereikbaar is."


In Deinze moet je gemiddeld 1.759 dagen wachten. Dat is bijna zes jaar. "Dit cijfer is relatief", zegt OCMW-voorzitster Conny De Spiegelaere. "Bij het OCMW is er nochtans heel wat rotatie, maar er kan pas een woning voorzien worden als die vrijkomt bij een verhuis of een overlijden. Deze woning moet dan ook op maat zijn van de vraag van de kandidaat. We doen heel wat inspanningen om meer sociale woningen te creëren in Deinze. Zo worden er momenteel 51 gezet onder de Volkshaard op de site van het Onze-Lieve-Vrouwe-rusthuis in de Karel Picquélaan. Op diezelfde site is ook het OCMW bezig met 24 nieuwe woningen, die nog deze legislatuur gerealiseerd worden. Er kwamen recent woningen bij in de Nieuwstraat in Astene en ook in de Lotenhullestraat in Vinkt komen er drie bij. We zijn dus aan een inhaalbeweging bezig", zegt De Spiegelaere.


"Ook met de Deinse Bouwmaatschappij spelen we kort op de bal", zegt voorzitter Rutger De Reu. "Zo kwamen er aan de Mouterijdreef en de Rijbroeckstraat 25 woningen bij en binnenkort beginnen we aan 35 nieuwe woningen in de Gentstraat en 25 op de site van de vroegere UCO-fabriek. De vraag voor een sociale woning in Deinze is zeer groot. Dat ligt vooral aan de grote attractiviteit en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. We zitten ook met veel oudere huurders die lang blijven, soms tot dertig jaar. In andere gemeentes zoals Sint-Martens-Latem en Nevele scoren we qua wachttijden beter. Er zijn nog heel wat inspanningen nodig van de Vlaamse Overheid", zegt de Reu.


(JSA/ASD)

Lees meer