Belastingen dalen met 40 euro

GEMEENTE VERLAAGT PERSONENBELASTING VAN 8,5 NAAR 7,9 PROCENT

De inwoners van Sint-Lievens-Houtem zullen vanaf 2018 per jaar bijna 40 euro minder belastingen betalen. "Wij zijn na grondige berekeningen nu in de mogelijkheid de personenbelastingen te verlagen van 8,5 naar 7,9 procent", zegt schepen van Financiën Sofie Boeykens (Nieuw Houtem). Nu de zware investering in de vernieuwing van het Marktplein achter de rug is, heeft de gemeente wat meer ademruimte.

"Het is de eerste keer in de twaalf jaar dat ik schepen ben dat ik zeg 'Ok, nu is er ruimte voor een belastingverlaging'", vertelt schepen Sofie Boeykens (Nieuw Houtem). "Ons grootste project, de heraanleg van het Marktplein dat zo'n 6,5 miljoen euro kostte, is achter de rug. Vroeger kon dit dus niet. Het zijn de grootste werken in onze gemeente in de laatste 20 jaar en zoiets zullen we de komende 20 jaar ook niet meer meemaken", zegt ze.

280.000 euro

De belastingen dalen met 0,6 procent. "Wij zijn na grondige berekeningen nu in de mogelijkheid de personenbelastingen te verlagen van 8,5 naar 7,9 procent. Dat betekent een verlaging van bijna 40 euro per belastingplichtige", legt de schepen uit. "De voorgestelde belastingverlaging heeft tot gevolg dat de inkomsten van de gemeente met ongeveer 280.000 euro zullen dalen vanaf 2019, hetgeen ook impliceert dat we zoals steeds doordacht en nauwgezet met onze gemeentelijke uitgaven moeten omgaan. De oppositie vraagt om de belastingen te laten dalen naar 7,5 procent, maar dan zitten we met een financiële put van 470.000 euro en dan kunnen we geen straten of rioleringen meer aanleggen."

Realistische verlaging

Schepen Boeykens zegt dat de meerderheid heeft gekozen voor een zeer realistische verlaging. "Als huidig bestuur zijn we verplicht om de gemeente financieel gezond te houden tot en met 2019. We hebben met de voorgestelde belastingverlaging ervoor gezorgd dat de Sint-Lievens-Houtem ook de komende legislatuur voldoende slagkracht zal behouden en tegelijk financieel gezond kan blijven. Ook met de inkanteling van het OCMW is rekening gehouden."


Volgens de financiënschepen zal er ook nog geïnvesteerd kunnen worden. "Wij zullen zelfs met deze belastingverlaging in de mogelijkheid blijven om de komende jaren investeringen aan te gaan zonder de volgende generaties op te zadelen met een verhoging van de schuld. We zijn erin geslaagd om in de voorbije jaren onder meer alle dorpskernen volledig te vernieuwen, bijkomende duurzame vrijetijdsinfrastructuur aan te leggen, en ons Marktplein zijn identiteit te geven. Tegelijk konden we de uitstaande leningsschuld per inwoner afbouwen naar 152 euro, een bijzonder laag bedrag in vergelijking met omliggende gemeenten", aldus Sofie Boeykens.


Nieuw Houtem, dat een meerderheid heeft in Sint-Lievens-Houtem, zal de belastingverlaging voorstellen op de gemeenteraad van 21 december.

Lees meer