Een roadblock in de Burgse Poort afgelopen maandag.
Wannes Nimmegeers Een roadblock in de Burgse Poort afgelopen maandag.

De politie-aanpak werkt, maar de stad heeft meer in petto voor de Brugse Poort

Al een week houdt de Gentse politie de Brugse Poort strak in de gaten, met identiteitscontroles en roadblocks. Er is de laatste week niet meer gevochten, er werd wel een drugslab ontmanteld. Maar de stad wil méér voor de Brugse Poort. “We gaan investeren, onder meer in jeugdwerking en in de as Bevrijdingslaan-Phoenixstraat.”

Het belooft een zwaar debat te worden maandag op de gemeenteraad. Want PVDA vindt de ‘politiestaat’ veel te streng voor de Brugse Poort, N-VA en Vlaams Belang vinden twee camera’s veel te weinig. Ook enkele Groen-raadsleden lieten op Facebook blijken dat ze de strenge politiecontroles maar niks vinden. “Maar nadat de rust en de veiligheid zijn teruggebracht in de wijk, volgt er meer”, belooft de burgemeester.

Sessies op Facebook

“Dat moet gebeuren in samenspraak met de buurt, en omdat samenkomen nog niet mag, organiseren we in juni en juli livesessies op Facebeook”, zegt schepen Astrid De Bruycker (sp.a). “Het gebouw naast het Pierkespark waar restaurant Safi Safi zat zal worden ingevuld door spelers uit de buurt die nog geen vaste plek hadden. En de Brugse Poort krijgt het hoogste bedrag van het wijkbudget, 350.000 euro. Direct na de zomer gaan we daarmee aan de slag. We zorgen er voor dat ook burgers die het niet gewoon zijn subsidies aan te vragen, aan bod kunnen komen.” 

Jongeren

Elke Decruynaere (Groen) belooft een upgrade van het jeugdwerk, en zegt dat er alvast één straathoekwerker extra komt. “Het jeugdwerk zal actief naar straten en pleinen trekken, en De Kaarderij staat op verschillende momenten gratis open voor de jeugd uit de buurt.” 

Burgemeester De Clercq herhaalt dat er 4,1 miljoen euro besteed zal worden aan stadsvernieuwing, met onder meer het opwaarderen van de as Bevrijdingslaan-Phoenixstraat. “Nog voor de zomer komt er een taskforce die een plan van aanpak moet opstellen, voor zowel de handels als de overlast, de dienstverlening en alle andere aspecten van het openbaar leven daar.”

Lees meer