2 Het ticketloos systeem werkte dinsdag redelijk hard tegen.
Wannes Nimmegeers Het ticketloos systeem werkte dinsdag redelijk hard tegen.

Ticketloos systeem Reep heeft kinderziektes: “Knipperen met lichten en weg zonder betalen”

Het futuristische, nieuwe parkeersysteem in Parking Reep heeft zijn start volledig gemist. Nadat er eerst problemen waren met auto’s die niet binnen raakten, waren er daarna ook problemen met auto’s die niet meer weg konden, omdat de nummerplaat uit het systeem verdwenen bleek.

De stewards aan de ingang van de parking Reep hebben dinsdag hun bezigheid gehad. Parking Reep werkt voortaan zonder ticketjes, maar met nummerplaatherkenning. Je rijdt binnen, een camera scant je nummerplaat, en de slagboom opent. Op de betaalautomaat voer je bij het weggaan gewoon je nummerplaat in, je betaalt, en de camera aan de uitgang herkent je plaat en laat je door. In theorie dan toch.

Lange file

“Toen wij vanmiddag de parking inreden, was er geen probleem met de bareel, die ging gewoon open”, vertelt Liese Lattrez. “Stewards legden het systeem uit. De parking stond wel vol met een lange file van auto’s die niet buiten raakten. Toen wij na een bezoek aan de stad terugkeerden, voerden we onze nummerplaat in op de betaalautomaat, maar we kregen de boodschap dat ze niet herkend werd. Ook aan een andere betaalautomaat kregen we dezelfde boodschap.”

“We zijn dan naar het loket gegaan. Daar moesten we 10 keer onze nummerplaat opgeven, terwijl de bediende daar op zoek ging in een excel-file, maar ze werd niet gevonden. Dan wilden ze weten hoe lang we daar al stonden. Of dat nu een uur was, of anderhalf uur, dat wisten we niet. Wij wilden gewoon weg. Dan luidde het: rij naar de slagboom, en knipper met de lichten. Ze hebben ons dan uiteindelijk gewoon laten buiten rijden, zonder betalen. Maar dat heeft ons ruim een half uur gekost, waardoor we onze trein naar Brussel gemist hebben. Leuk is anders.”

Volgens Frank Vandenbulcke, directeur van het mobiliteitsbedrijf, viel het nog mee. “Ja, er zijn kinderziektes, die dan aangepast worden in het systeem. Zo wordt bijvoorbeeld de voornummerplaat gescand, maar als die beschadigd of gedeukt is, lukt dat niet. We hadden ook een Griekse nummerplaat, die niet door het systeem herkend werd. Best veel mensen gaven ook een foute nummerplaat in aan de betaalautomaat. Er waren er ook die dachten dat inrijden zonder ticket betekende dat ze gratis mochten buiten rijden en dus niet betaalden. En ook, heel stom, soms stonden de stewards tussen de ANPR-camera en de auto. Dan werkt het systeem ook niet natuurlijk. Maar het systeem op zich werkt, al zijn er nog wat opstart-problemen die aangepakt worden.

2 Liese moest onderhandelen om uit de parking te geraken.
Wannes Nimmegeers Liese moest onderhandelen om uit de parking te geraken.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario Bauwens

    Met veel tralala aangekondigd door Watteeuw als de eerste "automatische" parking. En zoals alles waar Watteeuw iets mee te maken heeft werkt het niet. En zoals alles wat niet werkt in Gent (en dat is heel wat), is er eigenlijk geen probleem :-)

Lees meer