2 Voor de huizen in de straat Gaver nam het gemeentebestuur jaren geleden zelf de regie in handen.
Anthony Statius Voor de huizen in de straat Gaver nam het gemeentebestuur jaren geleden zelf de regie in handen.

Gemeentebestuur is geen immokantoor

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-MARTENS-LATEM

Bijna nergens in Vlaanderen betaal je méér voor een woning dan in Sint-Martens-Latem. Steeds meer Latemnaars vestigen zich daarom op budgetvriendelijkere plaatsen. Om dat tegen te gaan, kocht het gemeentebestuur zelf gronden aan, bouwde er huizen op en verkocht die voor een prijsje aan inwoners. Toch is het de immobiliënmarkt die de touwtjes in handen houdt. Of niet?

Burgemeester Agnes Lannoo - Van Wanseele (Welzijn) schetst waarom Latem nog steeds de lijst van duurste gemeenten aanvoert: "Hoge woningprijzen zijn kenmerkend voor de rand van grote steden. Vele gezinnen willen in het groen en toch dicht bij een stad kunnen wonen. Onze gemeente is erg klein in oppervlakte, er zijn nog maar weinig reservegronden en in de Gentse rand hebben we de hoogste bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer. De bestaande woningen die op de markt komen, zijn meestal ruim, geschikt voor grote gezinnen, en meestal in goede staat en halen daardoor ook hoge prijzen. De nieuwbouwwoningen die door immobiliënkantoren op de markt gebracht worden, worden heel duur aangeboden, en deze prijzen worden makkelijk betaald, omdat er veel gegadigden zijn."


"Wat het gemeentebestuur kan doen om het wonen betaalbaar te houden? Lage belastingen op wonen heffen, maar dat doen we nu al", vervolgt de burgemeester. "We hebben in deze legislatuur de bouwtaksen op het bouwen van bescheiden woningen verlaagd en sociale bouwmaatschappijen betalen bovendien geen bouwbelasting. Het gemeentelijk aandeel in de opcentiemen van de onroerende voorheffing in Sint-Martens-Latem zijn met 472 zeer laag. Maar de invloed van de gemeente op de grondprijzen is beperkt tot onbestaande. Ook de gemeente en de sociale bouwmaatschappijen hebben moeite om betaalbare gronden aan te kopen. Zo zijn we geïnteresseerd in de aankoop van gronden die eigendom zijn van het OCMW van Gent, maar de vraagprijs is hoger dan wat een sociale bouwmaatschappij kan en mag bieden. Toch blijven we elke opportuniteit nagaan. We zijn momenteel bezig met twee dossiers, laat ons hopen dat dit leidt tot een succes", aldus Lannoo.


Oppositiepartij Voor Latem en Deurle staat eerder sceptisch tegenover het idee om gronden aan te kopen. "Wij vinden niet dat het gemeentebestuur zelf bouwpromotor moet spelen", zegt lijsttrekker Freddy Bijn. "Vanuit het liberaal gedachtegoed zijn wij ervan overtuigd dat we specialisten hun werk moeten laten doen. Het is niet de bedoeling dat de gemeente zelf gronden begint aan te kopen en te verkavelen."

2 In Sint-Martens-Latem vind je prachtige villa's midden in het groen, maar deze zijn enkel voor de happy few.
Anthony Statius In Sint-Martens-Latem vind je prachtige villa's midden in het groen, maar deze zijn enkel voor de happy few.

Dichter bebouwen

Coalitiepartners SAMEN en N-VA, die als kartel naar de kiezer trekken, zijn het idee wel genegen. "Daarnaast willen we onderzoeken of een opsplitsing van gebouwen binnen bestaande volumes de betaalbaarheid ten goede kan komen", zegt lijsttrekker Kristof Vande Berghe. "In het woongebied tussen de Kortrijsesteenweg, Brandstraat, Latemstraat en Maenhoutstraat kan overwogen worden op welgekozen plekken dichter te gaan bouwen. Daarom hebben we het idee gesteund om zo snel mogelijk een bouwmeesterscan te laten uitvoeren in het najaar."


"Verdichting moet zeker kunnen, maar we zijn wel resoluut tegen hoogbouw, iets wat andere partijen wel als een mogelijkheid zien", zegt Freddy Bijn van Vld. "Er zijn natuurlijk nog gronden beschikbaar, maar we laten ons leiden door de Vlaamse overheid om deze eventueel in te vullen. Appartementen mogen in principe niet hoger gebouwd worden dan de kruin van de hoogste boom in de buurt. Er moet oog zijn voor een evenwicht tussen nieuwbouw en groene elementen, met plaats voor kinderen om te spelen en voor ouderen om te kuieren." (ASD)

Lees meer