De bende inbrekers moest zich voor de Gentse rechter verantwoorden.
Wouter Spillebeen De bende inbrekers moest zich voor de Gentse rechter verantwoorden.

Meer dan 30 inbraken en 20 pogingen: celstraffen tot 4 jaar voor leden van achtkoppige dievenbende

Het Gentse gerecht heeft maandag celstraffen tot vier jaar uitgesproken voor de leden van een achtkoppige dievenbende. Ze zijn verantwoordelijk voor 53 inbraken en inbraakpogingen, voornamelijk in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. 

De bal ging aan het rollen toen de politie in januari bij een onderzoek naar een reeks inbraken in Sint-Martens-Latem de beelden van camera’s met nummerplaatherkenning bekeek. Een verdacht voertuig met een Franse nummerplaat viel de inspecteurs op. De wagen was ook gecapteerd bij andere inbraken in Vlaanderen. De eigenaar werd geïdentificeerd en door een telefonie-onderzoek kwam de politie uiteindelijk bij zes verdachten met de Albanese en Roemeense nationaliteit uit. Ze hadden naast de inbraken in Latem onder andere toegeslagen in Destelbergen, Sint-Lievens-Houtem, Brugge, Holsbeek, Haaltert, Keerbergen, Beernem, Wingene, Aalter, Overijse, Oostkamp, Hoeilaart en Namen.

Bij huiszoekingen in de woonplaatsen van de verdachten werden gestolen goederen teruggevonden en door gsm-locaties kon het gerecht verder bepalen welke verdachten aanwezig waren bij welke inbraken. Bij de verhoren legden ze ook gedeeltelijke bekentenissen af.

Tot 4 jaar cel

De rechtbank legde de hoofdverdachte een celstraf van vier jaar op, waarvan één jaar met uitstel. De vijf andere leden kregen celstraffen tot 40 maanden, ook deels met uitstel.

Naast de zes beklaagden die terecht stonden voor de inbraken, werden twee verdachten aangehouden voor heling, nadat uit onderzoek bleek dat heel wat gestolen goederen te koop werden aangeboden bij handelaars in Antwerpen. Eén van kreeg een effectieve celstraf van één jaar. Voor de tweede sprak de rechtbank een celstraf van 8 maanden met uitstel uit.

Mijn cliënt is zelfs zo onprofessioneel dat hij zijn simkaart op zijn eigen naam had gezet, waardoor de politie hem overal kon volgen”

Thomas Gillis, advocaat van de hoofdverdachte.

“Mijn cliënt is geen professionele dief”, stelde advocaat Thomas Gillis, die de hoofdverdachte verdedigde, tijdens de behandeling van de zaak. “We betwisten de feiten niet, maar dit is geen dievenbende zoals er andere bestaan. Sommige bendes organiseren zich in het buitenland om hier gericht te komen stelen. De leden van zo’n bendes zien een gevangenisstraf als deel van de job. Dat is hier helemaal niet het geval. Mijn cliënt is zelfs zo onprofessioneel dat hij zijn simkaart op zijn eigen naam had gezet, waardoor de politie hem overal kon volgen.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wintein Tom

    Elk 10jaar dwangarbeid minimum...

  • Sam Valkenborgs

    Moeten we nu medelijden hebben omdat een beklaagde zo dom is om zijn simkaart op naam te gebruiken ? Dan mogen er veel vrijkomen hoor. Streng straffen aub en straf in hun land laten uitzitten.

Lees meer