Mieke Bouve werd vorige vrijdag aangepakt door de kinderbende aan de Zuid
Wannes Nimmegeers Mieke Bouve werd vorige vrijdag aangepakt door de kinderbende aan de Zuid

Na de getuigenis Mieke Bouve: stad en parket zitten samen over misdadige Roma-kinderen, maar zo jong zijn ze niet strafbaar

Stad en parket gaan samenzitten om te kijken hoe de problematiek met de ontspoorde Roma-kinderen kan worden aangepakt. Dat zegt burgemeester Mathias De Clercq. Toch zal dat weinig uithalen, omdat de wet nu eenmaal niet toelaat kinderen te bestraffen. En het Gentse parket springt al creatief om met die wetgeving. De oudste kinderen zijn al allemaal van straat gehaald.

Een groep Roma-kinderen terroriseert momenteel de buurt rond de Zuid. Wie daar ’s avonds alleen op pad is, en dan vooral vrouwen, wordt met de regelmaat van de klok lastig gevallen door de kinderbende. Die kinderen zijn tussen de 6 (!!) en de 12 jaar oud, maar in groep komt dat klein grut wel heel bedreigend over. Onder meer actrice Mieke Bouve maakte kennis met de Roma-kinderen, en lag er nachtenlang van wakker.

“We zijn op de hoogte van het probleem, en we doen samen met het parket alles wat we kunnen”, zei korpschef Filip Rasschaert eerder al. Nu reageert ook burgemeester Mathias De Clercq. “Dit fenomeen is compleet onaanvaardbaar. We gaan samenzitten met alle betrokken diensten en het parket om te kijken hoe we dit een halt kunnen toeroepen.” Ook bij het parket werd donderdagochtend al vergaderd over het probleem.

Verplicht op internaat

“We zitten er echt bovenop, en doen alles wat we kunnen”, zegt An Schoonjans van het parket. “De meeste kinderen van die groep die ouder zijn dan 14 zitten in gesloten instellingen, sommigen ouder dan 16 zijn zelfs uit handen gegeven en zitten in de gevangenis. Het zijn dus alleen de kleinsten die nog rondlopen. Maar ook daar voeren we een lik-op-stuk-beleid. Zodra ze iets mispeuteren worden ze opgepakt, gearresteerd, ondervraagd en voorgeleid voor de jeugdrechter. Meer dan een berisping geven of ze onder toezicht plaatsen kan die niet doen, maar er wordt wel een dossier geopend. Eens ze 12 jaar zijn, kunnen ze dan wél worden aangepakt. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld verplicht op internaat worden gezet.”

Probleem is dat die kinderen daar gewoon weglopen, of – erger nog – opgehaald worden door hun familie. Eigenlijk is het dus dweilen met de kraan open. “We krijgen inderdaad geen enkele medewerking van de ouders”, zegt Schoonjans. En dus blijft de essentie: eigenlijk kan er tegen de kleinsten weinig gedaan worden, want wettelijk gezien kunnen kinderen onder de 12 jaar op geen enkele manier gestraft worden. Alle mogelijke jeugdtrajecten zijn al met hen doorlopen. Ook hun ouders aanpakken blijkt niet zomaar mogelijk. Die kinderen merken zelf ook dat ze nergens voor gestraft worden en altijd weer worden losgelaten. Dus doen ze gewoon voort. Een echte oplossing kan er alleen komen via een wetswijziging.

40.000 euro voor Roma-project

Extra pijnlijk: de stad maakte in 2017 bijna 40.000 euro vrij voor een project ‘intra-Europese migratie’, specifiek om Roma-jongeren te begeleiden. “We hebben er al een 100-tal terug op het rechte pad gekregen”, zei oud-burgemeester Termont in januari 2018. Maar hij gaf toen ook grif toe dat er een handvol jongeren was waar niets mee aan te vangen viel. Een zestal gevallen uit 2 gezinnen, klonk het toen. Maar vandaag zijn het al een 15-tal kinderen uit vijf families. En daar zitten die 2 families van vorig jaar nog steeds bij. Hoe groot het probleem écht is, is niet duidelijk. De politie kan én mag wettelijk gezien niets registreren over de ‘afkomst’ van daders. Hoeveel problemen al specifiek gemeld zijn over Roma-kinderen, is dus niet te achterhalen.

93 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bertrand Janses

    Terug richting Roemenie, enige mogelijke remedie!!

  • Linde Segaert

    Zielig dat geen moeite gedaan wordt om die ouders aan te pakken. Als die ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen moeten die kinderen geplaatst worden. In het belang van die kinderen. Zo moeilijk kan het nu toch niet zijn.

Lees meer