Een riante villa aan de Leie, zoals er in Latem en Deurle wel meer te vinden zijn.
Foto GRG Een riante villa aan de Leie, zoals er in Latem en Deurle wel meer te vinden zijn.

Onbetaalbaar voor jonge gezinnen

BOUW RIJWONINGEN KAN PROBLEEM NIET WEGWERKEN IN RIJKSTE GEMEENTE

Wonen in Sint-Martens-Latem en Deurle is zo goed als onbetaalbaar voor een doorsnee jong gezin. "We gaan het probleem nooit kunnen oplossen, we kunnen het wel milderen", zegt schepen van Wonen Kristof Vanden Berghe (Samen). "De kans om rijwoningen te bouwen, mogen we niet laten liggen."

Gemeenteraadslid Annelies Vansintjan (26) verhuist naar Gent omdat Latem "onbetaalbaar is geworden". Zij is duidelijk géén alleenstaand geval. Een kleine steekproef op de grootste immobiliënwebsite Immoweb.be toont dat woningen in Latem en Deurle bovengemiddeld geprijsd zijn. Er is welgeteld één pand te vinden dat net geen 300.000 euro kost, een woning die bovendien meer dan een halve eeuw oud is en op het eerste zicht een fikse opknapbeurt kan gebruiken. Tussen 300.000 en 400.000 euro tellen we zeven woningen die te koop staan. Hoe hoger de prijs hoe groter het aanbod: boven 500.000 euro heb je de keuze uit zestien woningen, waarvan er 10 meer dan 1 miljoen euro kosten. De duurste uit het lijstje kost exact 2,25 miljoen euro. Ook de bevolkingscijfers van de studiedienst van de Vlaamse gemeenschap wijzen in die richting. Sint-Martens-Latem is, samen met De De Pinte, de enige gemeente in onze regio die in de toekomst minder inwoners zal hebben: 7.930 in 2030 tegen 8.413 dit jaar.


"Dat huizen hier te duur zijn voor jonge gezinnen? Dat is zeker waar", beaamt schepen van Wonen Kristof Vanden Berghe (Samen). Hij is in de residentiële gemeente bevoegd voor het woonbeleid en legt de vinger op de wonde. "Jonge mensen en zeker alleenstaanden hebben zelfs met een lening van de bank in veel gevallen niet meer dan 160.000 euro. Twee derde van ons woongebied is 'woonbos', met heel grote percelen in een prijsklasse die niet haalbaar is voor jonge gezinnen. En alle andere woongebieden zijn bijna volledig volgebouwd. De laatste grote verkaveling dateert al van midden de jaren 90. De enige grote onbebouwde zone in Hooglatem is overstromingsgevoelig en zonder absolute garanties dat nieuwe overstromingen uitgesloten zijn, wil het gemeentebestuur daar niet laten bouwen. Zelfs dan zou het probleem van betaalbare woningen niet opgelost zijn."


Het gevolg: jonge Latemnaars zoeken noodgedwongen andere oorden op. "Toch zijn er nog altijd veel jonge mensen in onze gemeente: onze scholen zitten vol en de jeugdbewegingen floreren. Maar ideaal is het niet. Ik vind het jammer dat jonge mensen die zich engageren in verenigingen en hier graag willen blijven dit niet kunnen. Anderzijds zien we dat heel wat Latemnaars iets later in hun leven toch terugkeren wanneer ze als late dertigers en veertigers een groter kapitaal hebben opgebouwd."

Sociale woningen

Zelf beseft Vanden Berghe dat hij geluk gehad heeft. "Ik ben de oudste van zeven kinderen, en de enige van de familie die nog in Latem woont. Er zijn hier betaalbare woningen, maar het zijn spelden in een hooiberg. Dankzij een tip vonden we hier in 1998 zo'n woning, voor hetzelfde geld woonde ook ik nu elders. Maar je moet je ook de vraag stellen of iedereen wel onder de eigen kerktoren wil blijven. Wat is de afstand naar Gent voor iemand die in Latem opgroeide? We kunnen ook niet de ambitie hebben dat we het probleem van onbetaalbare woningen gaan oplossen, we kunnen het wel milderen. De afgelopen tien jaar is het aantal sociale woningen verdubbeld van dertig naar zestig. Ook het sociaal verhuurkantoor groeit, al is de huurmarkt hier nog veel kleiner dan op andere plaatsen. Op enkele plaatsen zijn er mogelijkheden om kleine woonpercelen voor bijvoorbeeld rijwoningen te voorzien, bijvoorbeeld in het dorp van Latem en langs de Kortrijksesteenweg: die kansen mogen we niet laten liggen."

Lees meer