Bemalingswater gewoon laten wegstromen, dat mag in droge periodes niet meer in Gent
Wannes Nimmegeers Bemalingswater gewoon laten wegstromen, dat mag in droge periodes niet meer in Gent

Proefproject tegen watertekort: bemalingswater uit bouwputten verplicht opvangen en verdelen

“Het watertekort in ons land is een schromelijk onderschat probleem”, zegt milieuschepen Tine Heyse. “Daarom starten we deze zomer een proefproject. Alle bouwwerven zullen verplicht hun bemalingswater moeten opvangen en ter beschikking stellen van de buurt, de brandweer, Ivago en de groendienst.”

Het proefproject wordt deze zomer al opgestart. “We kregen vorige zomer veel reacties van mensen die zelf zuinig moesten omspringen met water, maar anderzijds zagen dat bij werken massa’s water gewoon in de riool werd geloosd”, zegt Tine Heyse. “Daarom wordt het deze zomer verplicht om tijdens periodes van droogte op bouwwerven het bemalingswater op te vangen in een bufferbad. Bij droogte-code oranje zullen alle bouwwerven een bufferbad moeten voorzien. Voor eengezinswoningen gaat het om ene bad van minstens 1.000 liter. Daarop moet een kraantje zijn aangebracht, en de mededeling ‘niet geschikt voor menselijke consumptie’. Grotere bouwwerven, waar op of langs het perceel tankwagens kunnen staan, moet een bufferbat van minstens 8.000 liter zetten.”

Bij bouwwerken wordt aan ‘bronbemaling’ gedaan, waarbij het grondwater wordt opgepompt en afgevoerd, om de grondwaterspiegel tijdelijk te verlagen tijdens de duur van de werken. Dat opgepompte water wordt afgevoerd via de riolering, en dringt dus niet terug in de bodem. “Maar nu willen we dat water dus laten opvangen en hergebruiken”, zegt Heyse. “Het opgevangen water moet dan ter beschikking gesteld worden van buurtbewoners. Zij kunnen dan voor allerlei doeleinden dat opgepompte water gebruiken, in plaats van drinkwater, denk maar aan het vullen van de regenwaterput, sproeien van planten of de auto wassen. De grote bufferbaden kunnen dan gebruikt worden door de brandweer, de groendienst en andere professionele gebruikers. Bij grote werven kunnen we bekijken of beide systemen, een bufferbad voor buurtbewoners én een bufferbad voor professionele gebruikers, mogelijk zijn.” Na de zomer wordt het proefproject geëvalueerd.

Volgens een studie de Heyse opvoerde, wordt het waterprobleem in ons land schromelijk onderschat. “De waterbeschikbaarheid in aantal kubieke meter per inwoner per jaar is in ons land één van de laagste van Europa. Droogte is hier een prangend structureel probleem, enerzijds omdat het gewoon minder regent, anderzijds omdat door de massale verharding het regenwater niet meer in de grond kan dringen. Bovendien wordt ook heel veel grondwater opgepompt, door particulieren, door de industrie en de landbouw. Iedereen denkt dat na de droge zomer van vorig jaar alles weer ok is, maar dat is niet zo. In maart, april en mei was het opnieuw uitzonderlijk droog, er viel de helft minder regen dan gemiddeld. We hebben dus écht een probleem.”

En daarom wil Heyse meer doen dan crisiscommunicatie bij code geel en oranje, waarbij dan opgeroepen wordt om zuinig om te springen met water. “Eigenlijk moeten we permanent sensibiliseren. In Gent zetten we al in op vergroening en ontharding van de ondergrond. Het proefproject met het bemalingswater past in dat kader.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leo De Vlaminck

    dit klopt dus echt niet. "In Gent zetten we al in op vergroening en ontharding van de ondergrond" ze hebben net twee parken in de buurt vernieuwd van regio moscou. de wandelpaden zijn vervangen door betonnen gladde gedrochten. die politiekers kramen ook maar uit wat hun het beste uitkomt!

  • Mario Bauwens

    Man man, Wat een onzin kramen die groenen toch altijd uit. Een tonneke water van 1 kubieke meter (1m op 1m op 1m) met een kraantje erop ter beschikken stellen van de buren . Nog niets geleerd na het fiasco van de laatste verkiezingen blijkbaar.

Lees meer