Ignace Vervaet, Kries De Vriese, Wim Bories, Sofie Maris, Maarten Droeshout, Liesbeth Cap, Dirk Dullaert en vooraan Fons Andries van toneelvereniging De Vlasbloem.
RV Ignace Vervaet, Kries De Vriese, Wim Bories, Sofie Maris, Maarten Droeshout, Liesbeth Cap, Dirk Dullaert en vooraan Fons Andries van toneelvereniging De Vlasbloem.

“Emotioneel eresaluut aan de dokwerkers”: toneelvereniging De Vlasbloem brengt voorstelling over Antwerpse haven

‘Haven en Goed’ is de nieuwste theatervoorstelling van toneelvereniging De Vlasbloem uit Nieuwkerken. Het stuk graaft in de ziel van de Antwerpse haven en vertelt het verhaal van drie generaties dokwerkers.

‘Haven en Goed’ was in 2013 de eerste productie van de vzw Boston van acteur Peter Thyssen, die de stem levert aan Vlaanderens bekendste hond Samson en onder meer in ‘De Zonen van Van As’ meespeelde. Peter Thyssen schreef het stuk zelf. “Ik wilde al lang iets doen met de haven. Wie heeft er géén dokwerker in zijn familie, vriendenkring of in zijn buurt? Samen met Jan Geers, die het stuk ook regisseert, ben ik beginnen schrijven. Haven en Goed is een herkenbare voorstelling geworden met een lach en een traan, die niemand onbewogen zal laten. Ik noem het graag een levenskomedie, die graaft in de ziel van de Antwerpse haven.”

De voorstelling werd in 2013 in CC Ter Vesten in Beveren en in de Arenberg in Antwerpen gebracht, met bekende Vlaamse acteurs als Sien Eggers, Arnold Willems en Stefan Perceval. “Toen we met toneelvereniging De Vlasbloem Jan Geers voorstelden om dit stuk opnieuw op de planken te brengen in Nieuwkerken was hij onmiddellijk heel enthousiast”, klinkt het.

Het verhaal

Het is 1 mei en Robert De Grote heeft zijn familie uitgenodigd in zijn appartement boven café Haven & Goed midden in de Antwerpse haven. Kinderen en kleinkinderen stromen toe. De familie maakt zich op voor het zoveelste familiefeest. Maar het rustige feest met eten, drinken en gezellig samenzijn, ontaardt in een steekspel waar familieleden niet meer kunnen zwijgen en vechten voor wat hun toekomt mag brengen. Gaandeweg ontrafelt zich een turbulent familieverleden, met hilarische situaties die zo uit ieders leven kunnen gegrepen zijn.

Voorstellingen

‘Haven en Goed’ gaat in première in Kunstencentrum De Vlasbloem op 16 maart. Er zijn voorstellingen op 22, 23, 29 en 30 maart om 20 uur en op zondag 24 maart om 15 uur. Info en tickets: www.devlasbloem.be of 0471/832.213.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer