2 Cineast Jef Maes en comedian Nigel Williams tijdens de opnames van de film.
Joris Vergauwen Cineast Jef Maes en comedian Nigel Williams tijdens de opnames van de film.

"We willen mensen wakker schudden"

NIGEL WILLIAMS PROTESTEERT TEGEN HARDE MAATSCHAPPIJ IN FILM EN BOEK

Volgende week verschijnt 'Fuck Tina!', een welgemikte schop van comedian Nigel Williams tegen de schenen van 'het systeem'. Cineast Jef Maes en auteur Trees Heirbaut uit Sint-Niklaas trokken met de comedian naar zijn geboortestreek in Engeland om zijn verhaal in een film en een boek te gieten. Een pamflet tegen de verharding van onze maatschappij. "We moeten mensen wakker schudden."

Op 25 november 2014 zitten Jef Maes en Trees Heirbaut thuis voor televisie. Die dag legt een algemene staking Antwerpen plat. Comedian Nigel Williams komt in beeld en zegt: 'Ik heb Thatcher al eens meegemaakt, alstublieft geen tweede keer'. Bij Jef Maes, die als cineast eerder al sociaal bewogen thema's bracht met onder meer 'The Muffinman' en 'Man tegen Macht', gaat een lichtje branden. Hij is op dat moment op zoek naar een onderwerp voor een volgende film. Ze nemen de telefoon en contacteren Nigel Williams. Het resultaat is vandaag klaar, met de film 'Fuck Tina!' en het gelijknamige boek.

2 Trees Heirbaut en Jef Maes, respectievelijk auteur en filmmaker van 'Fuck Tina!', het verhaal van Nigel Williams.
Joris Vergauwen Trees Heirbaut en Jef Maes, respectievelijk auteur en filmmaker van 'Fuck Tina!', het verhaal van Nigel Williams.

'There is an alternative'

En 'Tina', dat staat voor 'There is an alternative'. "We kenden Nigel Williams niet persoonlijk. Na ons telefoontje zijn we gaan samenzitten in café De Muze in Antwerpen, toepasselijk, maar daar klikte het echt meteen. Vanaf maart 2015 zijn we eraan begonnen. Eerst naar Bristol, zijn geboortestad. Daarna een paar keer naar Londen, Parijs en Manchester. Het was een intensieve periode, omdat we ook heel wat mensen absoluut in de film wilden die natuurlijk allemaal héél weinig tijd hadden."


Met 'Fuck Tina!' willen ze een signaal geven, geen politieke boodschap. "Nigel woont nu dertig jaar in België. Voor hij naar hier kwam, heeft hij aan den lijve ondervonden waar Thatcher in de jaren tachtig in Engeland voor stond. Hij ziet nu hoe ons land evolueert, hoe onze samenleving door de neoliberale invloed stilaan maar zeker verandert, harder en minder solidair wordt. Hij wil in opstand komen, omdat mensen murw geslagen worden, creativiteit en hoop verdwijnen en burn-outs en depressies steeds meer opduiken. Dit is geen politiek verhaal, er is geen politieke boodschap. Dit is wel een signaal, een waarschuwing voor de richting die onze samenleving uitgaat. En daarover heeft hij als Vlaming én toch altijd nog een beetje als buitenstaander een ander zicht op dan wij. Hij ziet de parallellen en de bedreigingen, maar ook de opportuniteiten om het tij te keren."

Veel sarcasme

Voor de Sint-Niklazenaren was het een belevenis én een verrijking om met Nigel Williams op pad te gaan. "Hij blijft een comedian. En hoewel dit verhaal over een heel ernstige materie gaat, zit er ook humor in. Hij blijft de hele tijd grappen maken, met veel sarcasme natuurlijk. Maar soms was er ook geen humor, geen comedy. Als je rondrijdt in Bristol en je ziet dat gepensioneerden van bijna 80 jaar er karretjes van de supermarkt moeten voortduwen om hun karig pensioen aan te vullen, is dat tragisch. Anderzijds is er ook hoop, bijvoorbeeld met het verhaal van FC United of Manchester, een nieuwe voetbalclub die is opgericht uit Manchester United toen in 2005 een Amerikaanse multimiljonair de club overnam. Die fans willen voetbal als sociaal gebeuren, onder het motto 'making friends no millionaires'." Eerst was er de film, maar onderweg volgde het idee om er meteen ook een boek van te maken. Dat schreef Trees Heirbaut, dochter van de bekende Boelwerf-syndicalist en 'plastrontrekker' Karel Heirbaut. Nigel Williams heeft hem nog gekend, van op de barricades bij een aantal solidariteitsacties. "Op sommige punten herken ik mijn vader wel in Nigel. Ze zijn allebei heel consequent en ze zullen altijd hun gedacht zeggen, ook als ze daarmee zichzelf in moeilijkheden brengen. En dat maakt ook dit verhaal zo interessant."

In première

Volgende dinsdag 24 mei is er de première van de film 'Fuck Tina' om 20 uur in zaal De Klavers in Belsele en zondag 29 mei om 11 uur volgt de boekvoorstelling in boekhandel 't Oneindige Verhaal in Sint-Niklaas.

Lees meer