2 Charles Verheggen en zijn Van Moer Logistics Cycling Team, met een van de nieuwe fietsen die de ploeg intussen aankocht.
Kristof Pieters Charles Verheggen en zijn Van Moer Logistics Cycling Team, met een van de nieuwe fietsen die de ploeg intussen aankocht.

Gestolen fietsen op Russische site

WIELERPLOEG HEEFT WEINIG HOOP OM MATERIAAL TERUG TE KRIJGEN

De gestolen tijdritfietsen van het Van Moer Logistics Cycling Team zijn terecht, maar de kans is klein dat de wielerploeg ze snel in handen zal krijgen. Ze worden te koop aangeboden op Russische en Oekraïense websites. Ook andere gestolen fietsen uit de regio worden er verhandeld.

Vorig jaar werd onze regio maandenlang geteisterd door dieven die het gemunt hadden op dure koersfietsen. Onder meer in Temse werden wielertoeristen thuis beroofd. In Lokeren was er in september een ramkraak op de winkel van Museeuw Bicycles en ook het Van Moer Group Logistics Cycling Team werd het slachtoffer. Uit een garage van een van de bestuursleden werden tien tijdritfietsen van Merckx gestolen. Totale waarde van de tien fietsen: ruim 40.000 euro.


Een heel aantal van die gestolen koersfietsen wordt nu te koop aangeboden op Russische en Oekraïense websites. Het gaat om professionele wedstrijdfietsen, waarvan een aanzienlijk deel gestolen werd in de regio tussen Gent en Antwerpen. Het Oost-Vlaamse parket en de federale politie bevestigen het nieuws, maar willen geen verdere commentaar kwijt. "Het gaat om een onderzoek met een internationaal karakter, dat nog volop aan de gang is", klinkt het.

2 Een van de gestolen tijdritfietsen zoals die te koop wordt aangeboden op een Russische site.
Kristof Pieters Een van de gestolen tijdritfietsen zoals die te koop wordt aangeboden op een Russische site.

Herkenbaar

Het Van Moer Group Logistics Cycling Team is intussen op de hoogte. De tien tijdritfietsen zijn dan ook heel herkenbaar. Ze werden gemaakt door het bedrijf van Eddy Merckx en er bestaan maar vijftig exemplaren van. Het wielerteam kocht ze vorig seizoen van het team Topsport Vlaanderen. Op de Russische webshops worden ze te koop aangeboden voor 2.500 dollar per stuk.


Charles Verheggen, voorzitter van het Wase wielerteam, heeft weinig hoop dat zijn ploeg de tijdritfietsen terug in handen krijgt. "Wat gaat de politie beginnen tegen een bende die in Rusland opereert?" vraagt hij zich luidop af. "Het onderzoek is nog bezig, maar ik reken er niet op. Een verrassing is het niet dat de fietsen opduiken in Rusland. We hadden al een vermoeden dat ze de grens over waren. De fietsen hebben een serienummer en hier zijn ze onverkoopbaar. Op de zwarte markt in het buitenland raak je ze natuurlijk wél kwijt."


Intussen heeft Van Moer Group Logistics Cycling Team al nieuwe tijdritfietsen aangekocht. "We hebben heel wat toptalent bij de jeugd en wil je kampioenschappen winnen, dan moet je topmateriaal hebben", legt Verheggen uit. "We hebben gelukkig een mooie deal kunnen sluiten met het bedrijf van Eddy Merckx. Onze gewone wegfietsen zijn ook van Merckx. We zijn dus een goede klant. Maar het verhaal van de diefstal heeft zeker meegespeeld. Het bedrijf vond het erg dat we het slachtoffer geworden waren van een dievenbende en heeft een mooie geste gedaan."

Lees meer