4 Een groep atleten met een verstandelijke beperking werpt een balletje op de Grote Markt, waar binnen twee weken de openingsceremonie van de Special Olympics Belgium plaatsvindt.
JVS Een groep atleten met een verstandelijke beperking werpt een balletje op de Grote Markt, waar binnen twee weken de openingsceremonie van de Special Olympics Belgium plaatsvindt.

Nog 2 weken tot start Special Olympics in Sint-Niklaas en Beveren: 3.463 atleten maken zich op voor hun Spelen

Binnen twee weken start de 37ste editie van de Special Olympics Belgium. Die vinden deze keer plaats in Sint-Niklaas en Beveren, van 29 mei tot en met 1 juni. Maar liefst 3.463 atleten nemen deel in 20 sportdisciplines op 10 sportsites. De Spelen starten met een grote openingsceremonie op de Grote Markt van Sint-Niklaas. Vrijwilligers zich nog steeds inschrijven om mee te helpen tijdens de Spelen.

Special Olympics Belgium (SOB), de Olympische organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking, maakt zich op voor de start van haar Nationale Spelen in Sint-Niklaas en Beveren. Woensdag over twee weken is er de openingsceremonie op de Grote Markt van Sint-Niklaas, die wordt gepresenteerd door Sean Dhondt en RTBF-weervrouw Cécile Djunga. Voorafgaand aan de openingsceremonie is er een ‘Torch Run’, met de ‘Vlam van de Hoop’ die in Beveren vertrekt en aankomt in Sint-Niklaas. De vlam brandt tot het einde van de Spelen.
Tijdens de ceremonie op de Grote Markt wordt de vlam aangestoken door een bekende Vlaming en worden de Spelen officieel geopend door een lid van het Koningshuis. Tijdens de Spelen is er een groots Olympisch dorp met heel wat randanimatie en activiteiten in de sportzone in Beveren. Op zaterdag 1 juni worden de Spelen dan afgesloten met een sluitingsceremonie in Beveren.

20 sportdisciplines

Liefst 3.463 atleten met een verstandelijke beperking zakken af naar het Waasland om hun Olympische droom te realiseren. “Het is voor ons als stad een hele eer om de Special Olympics Belgium en alle festiviteiten te mogen verwelkomen. Dankzij de Europese Zomerspelen in Antwerpen in 2014 en het ontvangen van de Nederlandse delegatie is hier een nieuwe dynamiek ontstaan. Daarom hebben we de organisatie aangesproken om de Nationale Spelen naar het Waasland te brengen”, aldus schepen voor Sport Peter Buysrogge (N-VA).

In de twee gastgemeentes meten de duizenden atleten zich met elkaar in 20 sportdisciplines. Dat is één meer dan gewoonlijk. Deze keer is zeilen erbij, op recreatiedomein De Ster. Iedereen kan bovendien de atleten aan het werk zien. De activiteiten zijn gratis toegankelijk voor iedereen. 

4
JVS

De sportsites in Sint-Niklaas zijn de Witte Molen (gymnastiek en netbal), ’t Bau-huis (judo en bocce), La Rosteehoeve (paardrijden), Bowlingpaleis (bowling), Sinbad (triatlon zwemmen), recreatiepark De Ster (zeilen) en de Clementwijk (wielrennen). In de sportzone van Beveren zijn er de sportdisciplines atletiek, badminton, floorball, tafeltennis, triatlon lopen, voetbal, zwemmen, aangepaste fysieke activiteiten, motorische activiteiten en sportspelen en zijn er nog twee locaties: TC Beckhand (tennis) en ’t Wit Zand (basketbal).

Adamo

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979 en bestaat nu dus 40 jaar. Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie, die erkend is door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité. Om de 40ste verjaardag in de kijker te zetten, is er op de Grote Markt van Sint-Niklaas op donderdag 30 mei een groot benefietconcert van Salvatore Adamo.

Oproep vrijwilligers

De Nationale Spelen rekenen op de hulp van minstens 1.800 vrijwilligers per dag, om alles in goede banen te leiden. De organisatie is nog op zoek naar helpende handen, vooral op zaterdag voor de catering, bij de stewards en bij de begeleiding van enkele sporten zoals atletiek, aangepaste fysieke activiteiten, floorball, tennis, voetbal en zwemmen. Inschrijven als vrijwilliger kan vanaf 16 jaar.

Alle info: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympicsBelgium. 

4
JVS
4
JVS

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer