2 Het Puitvoetbos, tussen de N16 (rechts) en het Waasland Shopping Center (boven).
JVS Het Puitvoetbos, tussen de N16 (rechts) en het Waasland Shopping Center (boven).

PVDA:“12 hectare minder bos op 10 jaar tijd in Sint-Niklaas” - Stad: “Deze cijfers kloppen niet”

In 10 jaar tijd is het bosbestand in Sint-Niklaas met 12 hectare verminderd. Dat heeft PVDA becijferd met gegevens van BELSTAT, het statistisch bureau van de overheid. Schepen voor Natuur Wout De Meester (Groen) is het daar echter niet mee eens. “Deze cijfergegevens zijn niet meer geschikt om deze conclusies uit te trekken. Sinds 2005 heeft de stad alleen al 10,95 hectare bebost, wat niet te zien is in deze cijfers.”

Wat nu de meest betrouwbare bron is om in te schatten hoe groot de beboste oppervlakte is in Sint-Niklaas, daar staan oppositiepartij PVDA en schepen voor Natuur Wout De Meester (Groen) lijnrecht tegenover mekaar. Gemeenteraadslid Jef Maes (PVDA) baseert zich op cijfers van BELSTAT, het statistisch bureau van de overheid, om te concluderen dat er de voorbije tien jaar liefst 12 hectare bos is verdwenen in heel Sint-Niklaas. “Ik heb me eerst geïnformeerd bij de stad zelf. Maar tot mijn grote verbazing kreeg ik te horen: ‘Wij beschikken niet over dergelijke cijfers. En ook het Agentschap Natuur en Bos heeft geen betrouwbare cijfers’. Dan trok ik op speurtocht en belandde ik bij STATBEL, het Belgische Statistiekbureau. Dat beschikt wel degelijk over gedetailleerde cijfers. En daaruit kan je concluderen dat het bosbestand in tien jaar tijd met bijna 12 hectare is verminderd. Met 6,3 procent bos van de totale oppervlakte zit Sint-Niklaas ook behoorlijk onder het Vlaamse gemiddelde van 8 procent. Ook de evolutie van de bebouwde gronden is opmerkelijk. De bebouwde grond is met niet minder dan 203 hectare toegenomen de voorbije tien jaar. Ook in Sint-Niklaas zijn we dus heel ver verwijderd van een betonstop. Stadsruimte die vrijkomt wordt al te dikwijls toevertrouwd aan bouwpromotoren en projectontwikkelaars”, aldus Jef Maes. 

Niet eens

Schepen Wout De Meester (Groen) is het niet eens met de conclusie én de cijfergegevens. “De cijfers van BELSTAT zijn gebaseerd op kadastergegevens en zijn niet meer geschikt om dit onderzoek te voeren. Als we alleen al de gronden van de stad bekijken die sinds 2005 bebost zijn, komen we aan 10,95 hectare extra bos. Volgens de cijfers van het kadaster gaat het slechts om 1,6 hectare. En dit is dan nog maar een check van enkele percelen van de stad waar de laatste jaren bebossing heeft plaatsgevonden. Het bebossen van percelen is niet vergunningsplichtig, dus we hebben geen zicht op percelen die door anderen bebost worden. Het is duidelijk dat deze gegevens niet geschikt zijn om deze conclusies uit te trekken.”

2 De aanplanting van het Kom op tegen Kanker-bos in 2008, met huidig schepen Wout De Meester die toen een handje hielp.
PKM De aanplanting van het Kom op tegen Kanker-bos in 2008, met huidig schepen Wout De Meester die toen een handje hielp.

De schepen verwijst onder meer naar extra bossen op Puitvoet, aan De Ster en in de deelgemeenten. “Van geboortebossen, Kom op tegen Kanker-bossen, jubileumbossen tot schoolbossen: er is echt wel bos bijgekomen op initiatief van de stad. Uiteraard staan we volop achter een pleidooi voor meer bos, dat staat ook letterlijk in ons beleidsprogramma. Ik betreur dan ook zeer sterk dat er bewust met foute gegevens aan de slag wordt gegaan om het bosbeleid van de voorbije jaren aan te vallen.”

PVDA-raadslid Jef Maes is niet overtuigd. “Dat de meerderheid een beleidsplan uitstippelt zonder te beschikken over de juiste cijfers doet de wenkbrauwen fronsen. BELSTAT is bovendien het officiële Belgische statistiekbureau waarop zowel de federale regering als Europa haar beleid baseert. Dat een schepen de betrouwbaarheid van dit bureau in twijfel trekt, vinden wij zeer bedenkelijk. Onlangs hebben twee professoren van de Universiteit Antwerpen het Vlaamse bodemgebruik op de korrel genomen, op basis van de cijfers van BELSTAT, met als conclusie: beton wint, bos verliest. Niemand die toen die cijfers als fout heeft durven bestempelen. Waarom zouden die nu wel fout zijn als het over Sint-Niklaas gaat?”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • wilfried van hoof

    Wilfried Van Hoof kunnen we eindelijk stoppen om de verhaaltjes van een extreem linkse partij - extreem links bestaat ook hoor- even gevaarlijk en ondemocratie

  • Marc Spandel

    Ik weet één ding (uit ervaring). Toen ik misdienaar was, verkenden we soms de kerktoren van de Sint-Niklaaskerk (alhoewel dit verboden was). Dan geraakten we tot in de top van de toren, en het uitzicht was gewoon magnifiek. Helemaal Sint-Niklaas was toen (zo'n 60 jaar geleden) VOLLEDIG omringd met bossen!

Lees meer