4 De dader werd bij de inbraak gefilmd en via sociale media geïdentificeerd.
rv De dader werd bij de inbraak gefilmd en via sociale media geïdentificeerd.

Slachtoffer inbraak gooit beelden van dader online: volgers kunnen dief in uur tijd identificeren

Een slachtoffer van een inbraak heeft maandagochtend op sociale media beelden verspreid van de dader. Het bericht werd op een uur tijd meer dan 300 keer gedeeld en de vermoedelijke dader werd meteen geïdentificeerd. “Ik sta zelf versteld van de kracht van sociale media. Ik heb er dan ook geen moment spijt van gehad dat ik zijn foto heb bekendgemaakt”, reageert de bewoner.

De inbraak gebeurde maandagochtend iets na 8 uur in de Mispelstraat in Sint-Niklaas. De bewoner, die liever anoniem blijft, was al om 5 uur de deur uit om te gaan werken. “De daders lagen wellicht dan al op de loer”, getuigt hij. “Ze hebben nog gewacht om toe te slaan tot mijn echtgenote vertrok om de kinderen naar school te brengen. Een auto op straat trok wel haar aandacht. Het was een groene personenwagen met daarin twee mannen. Ze besteedde er echter geen verdere aandacht aan en vertrok.”

Meteen daarna sprong één van de twee mannen uit het voertuig en stapte deze naar de poort van de woning. Op de camerabeelden is te zien hoe hij eerst aanbelt om er zeker van te zijn dat er niemand thuis is. “Op een bepaald moment kijkt hij recht in de camera”, vertelt de bewoner. “Vermoedelijk dacht hij dat het een nepexemplaar was en is hij toch binnengedrongen. Ik heb echter ook camera’s in de tuin en in de woning. Vroeger hadden we een herdershond, maar nadat die overleden is, heb ik de camerabewaking geïnstalleerd. We zijn nog nooit slachtoffer geworden van een inbraak, maar verschillende buren wel. Vanuit de Mispelstraat ben je snel op de E17 of E34 en dat maakt de buurt inbraakgevoelig.”

Verwond aan glas

Via de camerabeelden kon de bewoner de hele inbraak reconstrueren. “Hij had een koevoet bij en wou het schuifraam forceren aan de achterzijde. Die zat langs de binnenzijde echter geklemd met een houten balk. Nadat zijn eerste pogingen mislukten, probeerde de dief eerst de deur in te stampen en uiteindelijk gebruikte hij de koevoet om het raam in te slaan. Hij heeft zich daarbij flink verwond aan het glas, want door het hele huis loopt een bloedspoor. Uiteindelijk is hij met lege handen op de vlucht geslagen. Hij was blijkbaar enkel geïnteresseerd in geld en dat bewaren we niet in huis. We zitten nu natuurlijk wel met de schade en de opkuis. Het is een bijzonder onaangenaam gevoel als je weet dat iemand tussen je persoonlijke spullen heeft zitten snuffelen.”

4
rv

De beelden werd op amper een uur tijd meer dan 300 keer gedeeld en ik kreeg meteen een bericht van iemand die de dader herkende

Eigenaar ingebroken woning

De man besloot om de beelden van de dief te delen op sociale media. “Mijn echtgenote wou het liever niet, maar ik wou niet dat de dader zijn straf zou ontlopen. Het heeft trouwens resultaat opgeleverd. De beelden werd op amper een uur tijd meer dan 300 keer gedeeld en ik kreeg meteen een bericht van iemand die de dader herkende. Het gaat om iemand uit de regio van Vilvoorde en Mechelen. We zijn voor 99% zeker, maar het is nu aan de politie om de man te koppelen aan het gevonden bewijsmateriaal en de bloedsporen. Via de ANPR-camera’s konden ze ook al de auto traceren tot het moment dat deze de politiezone heeft verlaten.”

Strafbaar

Strikt genomen is het strafbaar om beelden te verspreiden zonder toestemming van de personen die erop staan. Dat heeft het slachtoffer echter geen moment afgeschrikt. “Die dief mag zijn straf niet ontlopen en nog belangrijker: geen andere slachtoffers maken.”

De politie van Sint-Niklaas kan in het belang van het onderzoek niks kwijt over de zaak, maar wil wel bevestigen dat er een identiteit bekend is van de vermoedelijke dader. De beelden van de dader werden in de loop van de dag op vraag van de politie door het slachtoffer offline gehaald. “Want men mag in principe nooit beelden verspreiden met het oog op de identificatie”, zegt commissaris Dirk Oosterlinck. “Los van dit specifiek geval zou iemand anders al ‘veroordeeld’ kunnen worden op sociale media natuurlijk. Het is daarom altijd aan de politie om te beslissen om beelden al dan niet te verspreiden.”

4
rv
4
rv

Lees meer