3 Korpschef Gwen Merckx met burgemeester Lieven Dehandschutter.
PKM Korpschef Gwen Merckx met burgemeester Lieven Dehandschutter.

Sp.a: “Signalen van malaise en angst binnen politiekorps” - Korpschef: “Geef me twee jaar om alles recht te trekken”

Er is angst, malaise en een gering draagvlak voor de nieuwe werkcultuur in het Sint-Niklase politiekorps. Dat legde sp.a-raadslid en voormalig burgemeester Christel Geerts (sp.a) voor aan korpschef Gwen Merckx van de lokale politiezone, op basis van signalen van een zevental politiemedewerkers. De korpschef, sinds juli aan de slag in Sint-Niklaas, verdedigde haar aanpak in de gemeenteraad: “We zitten in een veranderingsproces, wat nodig is. Het zal twee jaar duren om alles recht te trekken.” Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) steunt de aanpak: “Angst en malaise? Schromelijk overdreven en niet correct. Dit verdienen het korps en de chef niet.”

In juli vorig jaar ging Gwen Merckx aan de slag als korpschef van de politiezone Sint-Niklaas, nadat ze twaalf jaar korpschef geweest was van de politiezone Rupel. Ze volgde in Sint-Niklaas Johan De Paepe op. Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Zo gaat het nu eenmaal. Maar volgens sp.a-raadslid Christel Geerts, die als burgemeester zelf dicht bij het korps heeft gestaan, loopt het momenteel niet zoals het moet. “Er gebeuren veel goeie dingen en wij staan achter de visie van de korpschef. Ik weet ook dat de politiekorpsen overal onder zware druk staan. Maar het is onze plicht om signalen die we opvangen een plaats te geven. We zouden in onze rol van gemeenteraadslid tekort schieten als we dat niet zouden doen. We hebben de voorbije maanden een zevental medewerkers van de politie gehoord, uit verschillende diensten. Blijkbaar leeft er toch heel wat ongenoegen bij de basis. En er is ook angst in het korps.”

“Gebrek aan draagvlak”

Volgens Geerts is het ongenoegen ingegeven door verscheidene oorzaken, zo legde ze de korpschef voor in de gemeenteraad maandagavond. “Er is nogal wat deining over de intrede van twee personeelsleden die u zelf gekozen hebt. Deze mensen kregen onmiddellijk topfuncties. Men ervaart ook te weinig dialoog. Men klaagt over de dreigende en soms denigrerende toon waarmee hen zaken worden opgelegd. Nogal wat mensen hebben het over ongepast taalgebruik. Er is blijkbaar ook een grote uitstroom, buiten de pensionering. Er zouden al negen medewerkers in 2019 het korps verlaten hebben. En wijkagenten zouden dan weer nogal wat andere opdrachten krijgen, waardoor ze minder tijd hebben in hun wijk. Dat medewerkers opmerkingen krijgen over hoe ze hun bureau moeten inrichten en waar ze hun planten moeten zetten, dat valt ook niet in goede aarde. Het zorgt voor een gebrek aan draagvlak voor de dagdagelijkse werkcultuur.”

3 “Tegen volgende zomer zal de interventie weer op volle sterkte draaien", stelt de korpschef.
PKM “Tegen volgende zomer zal de interventie weer op volle sterkte draaien", stelt de korpschef.

“Dobberend schip”

Volgens korpschef Gwen Merckx zijn het vooral de veranderingen die bij sommigen voor ongenoegen zorgen. “We zitten in een veranderingsproces. En daarbij wil ik me niet focussen op conflicten, maar wel op de mensen die er mee hun schouders onder zetten. Ik garandeer dat het beter wordt. Het is de vierde keer dat ik dit nu doe. Ik heb dit onder de knie. Ik ben hier vorig jaar op een dobberend schip terechtgekomen. De koers was niet meer duidelijk, er waren geen onderhoudswerken meer gebeurd. Sommigen maakten daar ook wat misbruik van. Ik zag dat in de cijfers. Er waren er die een heel mooi leven hadden, maar politiewerk gebeurt zeven dagen op zeven. Misschien moeten sommigen nu inderdaad wat harder werken, maar dat is een klein percentage.”

Twee jaar

“Het duurt twee jaar om de zaken recht te trekken", stelt de korpschef. “Tegen volgende zomer moet dat achter de rug zijn en zal het korps weer op volle sterkte draaien, ook bij de interventie. Als er vier officieren met pensioen gaan, moet daar sneller op worden gereageerd. Dat is niet gebeurd. De in- en uitstroom op peil houden, dat is ook een opdracht. In mijn vorige zone hadden we ook een heel grote werkdruk, net als hier, maar voor werksfeer en tevredenheid waren de scores hoog. Er zullen evenwel altijd mensen zijn die minder gelukkig zijn. Ze mogen dat zeggen. Ik ben voor openheid en transparantie. Niettemin krijg ik ook vele positieve opmerkingen. En vanuit de vakbond heb ik deze signalen niet gekregen.”

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) steunt de korpschef. “Ik ben geërgerd door de opmerkingen. Ongenoegen, malaise en angst: dat is schromelijk overdreven en niet correct. Dit verdienen het korps en de chef niet. Ik heb voor 100 procent vertrouwen in de korpschef. Dat er een aantal reorganisaties moesten gebeuren, was duidelijk. Een aantal mensen zou daar niet blij mee zijn, dat wisten wij ook. Maar een malaise is niet waar. Ik kan het niet tolereren dat het korps en de chef in een slecht daglicht worden geplaatst.”

3
PKM

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Spandel

    Ik hoop dat het kaf van het koren gescheiden wordt i.p.v. het gewoon te laten verder groeien via medelijden, vriendjespolitiek of ander gedoogbeleid. Mijn klachten bij comité P over bewijsbaar machtsmisbruik door 2 agenten werden onder dit beleid blijkbaar ook in de 'doofpot' gestoken. Niets meer van vernomen.

  • Patrick Moorthamer

    De politiek zou beter hun neus ervan tussen houden zo dat de mensen hun werk naar behoren kunnen uitvoeren en geen regeltjes krijgen op gelegd.

Lees meer