Geert De Rycke

Twee jaar cel voor ouders die dochter mishandelen omdat die opgedrongen huwelijk weigert

Een moeder en vader uit Sint-Niklaas zijn dinsdag door de Dendermondse rechter veroordeeld voor de mishandeling van hun eigen dochter. Het meisje werd onder andere verbrand met een heet strijkijzer. Aanleiding was het verzet dat het meisje uitte toen haar ouders haar wilden uithuwelijken. De beklaagden kregen twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel en 2.000 euro boete.

Dochter Y. was nog maar net meerderjarig toen ze van haar ouders te horen kreeg dat die in Marokko een huwelijkspartner gevonden hadden voor haar. Maar dat zag de jongedame niet zitten. Ze haalde er de toorn van haar ouders mee op de hals.

“Ze kreeg de man op foto te zien en vond hem oud”, vertelde de advocaat van de slachtoffer tijdens het proces. “Bovendien sprak hij Berbers, een taal die mijn cliënte niet machtig was. Mama fluisterde haar in wat ze naar hem moest sms’en. Ze moest zelfs mee naar Marokko, waar het meisje door haar zogezegde toekomstige echtgenoot aangerand werd. Deze jongedame probeerde haar ouders meermaals aan het verstand te brengen dat ze dit huwelijk niet wilde. Toen ze dat uiteindelijk heel duidelijk zei, liep de situatie uit de hand. Moeder verbrandde haar eigen dochter met een heet strijkijzer en vader stompte het meisje met de elleboog meermaals in de rug en haar hoofd tegen de muur. Ze is dan uiteindelijk weggelopen en ondergedoken in een vluchthuis.”

Volgens haar advocaat lijdt het meisje vandaag nog altijd aan posttraumatische stress en is ze in begeleiding bij een psychologe. “Ze heeft lang gehoopt dat er nog een verzoening met haar ouders in zat, maar het is duidelijk dat dit niet lukt”, klonk het. “Ze heeft lang geworsteld tussen opkomen voor zichzelf en loyaliteit tegenover haar ouders, maar uiteindelijk wil ze gewoon dat er respect is voor haar eigen vrije wil. En die omvat niet uitgehuwelijkt worden.”

Ook de openbaar aanklager zei dat ouders anno 2019 geen huwelijk kunnen opdringen aan hun dochter. “En al zeker niet dat er psychische en lichamelijke mishandeling gebruikt wordt”, klonk het. De ouders zelf hadden de rechter geprobeerd om te overtuigen dat hun dochter liegt, maar de rechtbank geloofde dat niet. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer