5 De kleuter belandde in het water in een onbewaakte zone tussen de roeivijver en het aquapark .
Kristof Pieters De kleuter belandde in het water in een onbewaakte zone tussen de roeivijver en het aquapark .

Vijfjarig meisje van verdrinking gered in recreatiedomein De Ster: kleuter in kritieke toestand afgevoerd naar ziekenhuis

In het recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas is vanmiddag een vijfjarig meisje gereanimeerd nadat ze bijna verdronken was. De kleuter was in de onbewaakte zone tussen de roeivijver en een tijdelijk aquapark in het water gesukkeld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

De vader en de broer van het meisje hadden haar een kwartiertje eerder als vermist gaan opgeven bij de EHBO-post van het recreatiedomein. Het was daarna een redster van het Aquapark Jump die de kleuter als eerste opmerkte en meteen met de reanimatie begon. Het medisch team van het recreatiedomein zette dat vervolgens verder in afwachting van de hulpdiensten. Het jonge slachtoffer had heel wat water in de longen en kreeg elektroshocks toegediend. Pas na een kwartier gaf het kind terug enig teken van leven. Het meisje werd vervolgens in een ziekenwagen met een MUG-arts in kritieke toestand afgevoerd naar het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen onder politiebegeleiding. Over haar verdere toestand is voorlopig nog niks bekend. Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigde dat ze in levensgevaar naar het ziekenhuis werd overgebracht en onderzoekt de verdere omstandigheden. De politie schakelde Slachtofferhulp in om de familieleden van het meisje bij te staan.

Net op tijd gered

Het is voorlopig nog onduidelijk hoe het kind in de vijver is terechtgekomen. Het ongeval gebeurde niet in de zwemvijver van De Ster maar wel in een onbewaakt deel van de roeivijver, vlak naast het Aquapark Jump. Dit is een opblaasbaar springparcours voor alle leeftijden, met glijbanen, hindernissen en springkussens. “Het meisje was niet op het aquapark geweest want daar moeten alle kinderen tot 12 jaar verplicht een reddingsvest dragen”, zegt Pieter Debaets, directeur van De Ster. “Alle lof gaat naar ons reddingsteam want die mensen hebben voortreffelijk werk geleverd. Het kind had reeds enorm veel water in de longen. Als de kleuter iets later ontdekt was geweest, kwam alle hulp te laat.”

Mogelijk weggegleden op steile talud

Het meisje is wellicht even aan de aandacht van de ouders kunnen ontglippen en was zelf op verkenning getrokken. “Ter hoogte van de roeivijver is de talud erg steil, mogelijk is het kind gevallen of weggegleden en zo in het water gerold”, vervolgt Debaets. “Het water is niet zo erg diep vlak naast de oever maar het ging hier natuurlijk om een kleuter die niet kan zwemmen.”

Psychologische bijstand

Het aquapark bleef maandag de rest van de dag gesloten. “Het personeel is natuurlijk erg aangeslagen door hetgeen er gebeurd is”, legt de directeur uit. “We trainen regelmatig en intensief met onze redders. We weten dat we statistisch om de vijf jaar een drenkeling hadden in het verleden maar het blijft schrikken als het zich voordoet. Het personeel krijgt dinsdag ook psychologische bijstand. Voor mij als directeur is het eveneens de eerste maal in de acht jaar dat ik hier aan de slag ben dat we een drenkeling hebben. Het is de nachtmerrie van elke domeinbeheerder. We hopen allemaal dat de reddingsactie resultaat heeft opgeleverd en het meisje dit overleeft.”

5 De kleuter werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.
Kristof Pieters De kleuter werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.
5
Kristof Pieters
5
Kristof Pieters
5 De voorbije dagen was het erg druk in het recreatiedomein.
Gregory Van Gansen / Photo News De voorbije dagen was het erg druk in het recreatiedomein.

Lees meer