Een bestuurder reed op 8 november 2015 richting Brussel op de Bergensesteenweg in het gehucht Brukom, waar hij een voetganger aanreed die vanaf de middenberm overstak.
Foto Mozkito Een bestuurder reed op 8 november 2015 richting Brussel op de Bergensesteenweg in het gehucht Brukom, waar hij een voetganger aanreed die vanaf de middenberm overstak.

"Straatverlichting was defect, hún fout"

BURGEMEESTER EN SCHEPENEN VOOR RECHTER NA ONGEVAL IN DONKERE STRAAT

De advocate van een man die een voetganger aanreed in Sint-Pieters-Leeuw legt de schuld van bij de burgemeester en de schepenen van Openbare Werken en Mobiliteit. "De straatverlichting was er defect", aldus advocate Reinhilde Wyns. De burgemeester en de schepenen wijzen alle schuld af. "Het is een gewestweg en volgens ons is er geen oorzakelijk verband", zegt schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA)

I.B. reed op zondagavond 8 november 2015 een man aan op de oversteekplaats op de Bergensesteenweg in het Leeuwse gehucht Brukom. De voetganger raakte gewond en de bestuurder moest zich maandag voor de feiten verantwoorden in de politierechtbank. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn advocate.

Vrijspraak

"Het was al donker en de lamp van een verlichtingspaal aan de oversteekplaats werkte niet", legde advocate Reinhilde Wijns uit. "Andere verlichtingspalen stonden tussen de bomen. De voetganger was ook donker gekleed. Mijn cliënt werd op dat moment links ingehaald door een getuige en net vanuit die richting stak de voetganger over. De andere bestuurder kon dan wel stoppen, mijn cliënt kon die voetganger in die omstandigheden niet gezien hebben." De advocate vroeg dan ook de vrijspraak.


Ze liet ook burgemeester Luc Deconinck (N-VA) en schepenen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA) en Bart Keymolen (CD&V) van Openbare Werken rechtstreeks dagvaarden "Want zij moeten ervoor zorgen dat de wegen op het grondgebied veilig zijn", redeneert Wyns. "De gemeentewet is daar duidelijk over."


De advocaat van de burgemeester en de schepenen, die ook niet in persoon aanwezig waren in de rechtbank, deelde die mening absoluut niet. "Er worden drie mensen gedagvaard", vertelde hij. "Dat betekent dat u zelf niet weet wie er verantwoordelijk is. De getuige verklaarde na het ongeval dat hij nog toeterde om uw cliënt te waarschuwen, maar die stopte niet. De oorzaak van het ongeluk ligt dus bij hem."

"Geen verband"

Zowel de burgemeester als de schepenen hebben er vertrouwen in dat ze niet veroordeeld zullen worden en dat er hen ook niets te verwijten valt. "Het is een gewestweg en daar zijn we niet bevoegd voor", zegt schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA). "Tegelijk is er volgens ons geen oorzakelijk verband tussen die straatverlichting en het ongeluk. Maar het is aan de rechter om een oordeel te vellen."


Burgemeester Luc Deconinck (N-VA) is niet onder de indruk. "Als burgemeester moet je zeker verantwoording afleggen als je zware fouten maakt. Maar in dit geval is er helemaal geen sprake van een zware fout. Dit is absurd, en ik vind zelfs dat dit misbruik maken is van de procedures. Er was geen enkele reden om ons te dagvaarden."


Het is ook de eerste keer dat burgemeester en schepenen in Sint-Pieters-Leeuw persoonlijk gedagvaard worden na een ongeluk. "Ik laat me daar wel niet door afschrikken", zegt schepen van Openbare Werken Bart Keymolen (CD&V). "Ik blijf mijn best doen als schepen en dat zal niet veranderen. Ik heb er vertrouwen in dat dit goed zal aflopen." De rechter zal eind maart uitspraak doen.

Lees meer