4 Ook in de landelijke wegjes van Vlezenbeek werden er veel sluikstorters betrapt.
rv Ook in de landelijke wegjes van Vlezenbeek werden er veel sluikstorters betrapt.

Verborgen camera’s ontmaskeren daders van 150 (!) sluikstorten: “Hopelijk verandert de mentaliteit nu wel”

Verborgen camera’s blijken een efficiënt middel in de strijd tegen sluikstorters. In Sint-Pieters-Leeuw werden de voorbije vier maanden de daders van liefst 150 sluikstorten ontmaskerd. En dat terwijl er vorig jaar amper een tiental sluikstorters geïdentificeerd werden.

De verborgen camera’s in Sint-Pieters-Leeuw zijn zogenaamde mini-camera’s die verstopt worden in het straatbeeld. “Hoe we te werk gaan, kan ik natuurlijk niet verklappen”, zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). “Maar er zullen wel heel wat betrapte mensen schrikken als ze plots een proces-verbaal in hun bus krijgen. Dankzij de camerabeelden kunnen ze het ook niet meer ontkennen. Vroeger moesten we al het afval doorzoeken om hopelijk een adres te vinden op een papier. Vorig jaar konden we maar een tiental sluikstorters beboeten, maar sinds maart zijn er met de camera’s dus al 150 daders betrapt.”

4 De glasbollen aan de Albert Van Cotthemstraat werden ook al vaak in de gaten gehouden.
rv De glasbollen aan de Albert Van Cotthemstraat werden ook al vaak in de gaten gehouden.

Het cijfer is straf, want dat betekent dat erg gemiddeld elke dag één persoon betrapt wordt op sluikstorten. In Sint-Pieters-Leeuw merken ze dat er vooral rond glasbollen, maar ook in landelijke wegen worden sluikstorten gedumpt. “Een achttal van die gevoelige locaties worden tegelijk in de gaten gehouden”, zegt Deconinck. “En het zijn niet altijd mensen van buiten de gemeente die naar hier komen om afval te dumpen. Aan de glasbollen in de woonwijken laten ook de bewoners zelf afval achter. Dat is jammer want we proberen de Leeuwenaren echt wel te sensibiliseren. In de buurt van de Bergensesteenweg zijn het dan weer meestal daders van buiten de gemeente. Maar we merken nu al dat er minder afval gedumpt wordt op de plaatsen die we in de gaten hielden. De camera’s zijn dus heel efficiënt.” 

“Boetes zijn nog te laag”

De daders werden de voorbije maanden ontmaskerd door de nummerplaten op hun wagens, maar ook omdat ze gewoon herkend werden door de politie. Telkens werd proces-verbaal opgemaakt en die pv’s zullen dan een GAS-boetes opleveren van 80 euro tot 140 euro. Dat kan zelfs oplopen tot 350 euro. “We willen dat die mensen effectief beboet worden”, zegt Deconinck. “Ik vind zelfs dat die boetes nog te laag zijn. We willen gewoon dat die plaag aan sluikstorten stopt. Boetes uitdelen, is niet leuk en dat is ook niet de bedoeling van die camera’s maar er zit echt niets anders op om mensen op andere gedachten te brengen. Hopelijk verandert de mentaliteit nu wel en denken mensen twee keer na alvorens ze ergens hun afval achterlaten.”

4 In de buurt van de Brusselse Ring in Ruisbroek werden ook al veel sluikstorters betrapt.
rv In de buurt van de Brusselse Ring in Ruisbroek werden ook al veel sluikstorters betrapt.
4 In de buurt van de Brusselse Ring in Ruisbroek werden ook al veel sluikstorters betrapt.
rv In de buurt van de Brusselse Ring in Ruisbroek werden ook al veel sluikstorters betrapt.

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • betty matthys

    De boetes zijn idd veel te laag. Bij recidive telkens het bedrag verdubbelen zo leren die vuilaards het misschien.

  • jef vanput

    Je weet waar je aan begint, maw, hoge boete's, 1000 of 2000 euro minstens.

Lees meer