2 Wanneer een kaartje meer dan duizend woorden zegt.
RV Wanneer een kaartje meer dan duizend woorden zegt.

“Nieuwe broeihaard in Sint-Truiden”, zegt viroloog Marc Van Ranst, maar... Sint-Truiden weet van niets

“We zien de voorbije dagen dat Sint-Truiden opnieuw een broeihaard is van het coronavirus.” Dat zei viroloog Marc Van Ranst zondag. “Ik weet van niets”, reageert burgemeester Veerle Heeren (CD&V) verbaasd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Door het contactonderzoek en het toenemend aantal testen is het volgens Van Ranst mogelijk om nieuwe broeihaarden van het coronavirus nauwkeuriger in kaart te brengen. “Vaak zie je dan dat er niet één haard is, maar een aantal. Sinds twee dagen merken we bijvoorbeeld in Sint-Truiden dat er opnieuw meer besmettingen opduiken. Dat moet nog nauwkeuriger onderzocht worden. Voorlopig resulteert dat nog niet in meer ziekenhuisopnames. We detecteren nu ook - meer dan vroeger - de lichtere gevallen en dat is goed wanneer je grip wil krijgen op deze epidemie.” 

Uit cijfers van Sciensano blijkt dat er tot op vandaag (zondag, red.) 701 besmettingen vastgesteld zijn in Sint-Truiden. “Op zaterdag 23 mei alleen al kwamen er maar liefst 32 nieuwe besmettingen bij in Sint-Truiden, dat is een achtste van wat er in heel België geregistreerd is”, zegt Lydie Denis van Sciensano. “Dat is wel erg veel.”

"Of het is een vergissing, of er is iets anders aan de hand. Ik blijf alvast heel alert

Burgemeester Veerle Heeren

Niet op de hoogte

“Ik ben hier niet van op de hoogte”, zei de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V) bij de bekendmaking van de nieuwe broeihaard. Ook in de triagepost heeft men geen weet van een verhoogde besmetting zegt dr. Frederik Ponnet. De voorzitter van de Truiense huisartsen Raf De Keersmaecker staat ook voor een raadsel: “Ik heb daar nog niets van vernomen.” Woordvoerder Miet Driesen van het Sint-Trudo Ziekenhuis reageert eveneens verrast: “Wij hebben geen weet van een stijging van het aantal Covid-19-patiënten. Dit komt als een verrassing.”

2 Zaterdag heropende de markt in Sint-Truiden.
Borgerhoff Zaterdag heropende de markt in Sint-Truiden.

Onderzoek

Later op de dag beval burgemeester Heeren haar veiligheidscel een onderzoek in te stellen, daarin werden de beschikbare gegevens nagekeken. “Daaruit blijkt dat er een afname is van het aantal ziekenhuisopnames. Ook het aantal patiënten dat de triagepost bezoekt, blijft afnemen. Daarom dringen we aan bij de onderzoeksinstelling Sciensano om snel meer duidelijkheid te geven rond de nieuwe cijfers. In eerste instantie hebben we gegevens opgevraagd bij het Sint-Trudo Ziekenhuis. De afgelopen week, van 18 tot en met 23 mei, waren er in het Sint-Trudo Ziekenhuis zeven nieuwe opnames. Twee patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In diezelfde periode is één patiënt overleden aan Covid-19. In de triagepost waren er de voorbije week 66 consultaties. Er werd daar geen toename van Covid-19-patiënten vastgesteld en geen enkele patiënt werd doorverwezen naar het ziekenhuis.”

Labo

“Het medisch labo LKO-LMC in Sint-Truiden heeft de voorbije twee dagen 100 testen binnengekregen waarvan één positief was op Covid-19. Die testen zijn afkomstig van huisartsen en coördinerende en raadgevende artsen uit woonzorgcentra gevestigd in Sint-Truiden. Daarnaast werd telefonisch bevestigd dat alle recente testen van Truiense patiënten, verwerkt door het federale labo, negatief waren. De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden heeft vanmiddag telefonisch contact genomen met de onderzoeksinstelling Sciensano om uitleg en duiding te krijgen van het door hen gelanceerde cijfer van besmettingen op haar grondgebied”, klinkt het verder.

Dringend duidelijkheid

Ook de medische discipline van de veiligheidscel, vertegenwoordigd door dokter Lippens van het Sint-Trudo Ziekenhuis en dokter Haenen van de federale overheid rampenplanning en dringende geneeskundige hulpverlening, zijn niet geïnformeerd over het cijfer en zijn zelf vragende partij voor meer duiding. “Zo kunnen we indien nodig de gepaste acties ondernemen.”

Lees ook. Opnieuw lichte stijging in ziekenhuisopnames, “dalende trend nieuwe besmettingen lijkt gestopt”

IN KAART. Zoveel bevestigde besmettingen met het coronavirus telt uw gemeente

74 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Kelchtermans

    Het was een fout in de rapportering. Hebben al degenen die hier als eersten stonden te springen om de 'Limburgse laksheid' en het 'Truiense wanbeleid' gretig te bekritiseren, nu de ballen om hun excuses aan te bieden? Nee, want daar is lef voor nodig.

  • Dirk Van Den Bossche

    Vandaag bleek het om uitslagen te gaan van enige tijd geleden die nu pas binnen kwamen. Dus de uitspraak van gisteren is dus duidelijk het gevolg van de nalatigheid van deze die ze moesten doorsturen. Dokters en/of kliniek van Sint Truiden

Lees meer