2 “Laat de mensen hun kasticket gewoon inruilen voor een parkeerticket” zegt Ludwig Vandenhove (sp.a)
iStock “Laat de mensen hun kasticket gewoon inruilen voor een parkeerticket” zegt Ludwig Vandenhove (sp.a)

“Shop &The City is mogelijk in strijd met privacywetgeving”

De Truiense sp.a-oppositie heeft ernstige vragen bij de aangekondigde parkeermaatregelen van handelsorganisatie Shop&The City. Die zou vanaf dit najaar parkeren voor shoppende bezoekers gratis maken. “Niet conform de privacywetgeving” zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (sp.a).

“In 2016 heb ik al gezegd dat de stad Sint-Truiden zich dringend moest bezinnen over wat ze gaat doen met het betalend parkeerbeleid in het centrum. Er zijn meer en meer gemeenten en steden, die klanten gratis laten parkeren, bijvoorbeeld als er gekocht wordt voor een bepaald bedrag en mits het inwisselen van het kasticket voor een parkeerticket. Waarom wordt er in Sint-Truiden niet nagedacht over zo een systeem? De kosten zouden kunnen verdeeld worden tussen de middenstand en de stad. Het is duidelijker voor de bezoeker en de consument” zegt Ludwig Vandenhove (sp.a).

Shop&The City is watching you

“Bij het nu voorgesteld systeem heb ik een aantal ernstige  bedenkingen en vragen. Vooreerst krijgen de bezoekers en klanten, die geen ‘Shop & the City’-kaart aangeschaft hebben, om welke reden dan ook, geen punten voor gratis parking. Mijn echtgenote en ik behoren tot die categorie. De reden? Privacyredenen: voor wat worden die gegevens allemaal gebruikt? Het is ongehoord dat de firma’s, die achter zulk een systeem zitten zonder meer gebruik kunnen maken van die data om ze te gelde te maken, ook voor andere doeleinden. Als de stad Sint-Truiden al zo een systeem zou invoeren, moet ze de betrokken firma’s doen betalen voor die data en sluitende afspraken maken waarvoor die gebruikt worden. Data worden niets voor niets het nieuwe goud genoemd. Bovendien wil ik niet om de haverklap reclame toegestuurd krijgen” zegt Vandenhove.

Zorgzaam

Schepen van middenstand Jos Pierard (open VLD) ziet er evenwel geen graten in: “We zijn altijd heel zorgzaam omgesprongen met die data en zullen dat in de toekomst blijven doen. Alles was we met de data ondernemen, wordt gedaan na ruggespraak met een specialist in de GDPR-wetgeving”

2 Schepen Jos Pirard maakt zich geen zorgen: “Alles is conform de wetgeving”
Mine Dalemans Schepen Jos Pirard maakt zich geen zorgen: “Alles is conform de wetgeving”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer