2 Bij Villa Rosa in Sint-Truiden zouden bewoners onheus zijn behandeld door enkele verpleegsters.
Karolien Coenen Bij Villa Rosa in Sint-Truiden zouden bewoners onheus zijn behandeld door enkele verpleegsters.

"Slachtoffers, meld u bij gerecht"

Gerechtelijk onderzoek wzc Villa Rosa in eindfase

Het dossier over de wantoestanden in Villa Rosa zit in de eindfase en wordt binnenkort doorverwezen naar de raadkamer. Verpleegsters zouden onder meer foto's van geslachtsdelen van bewoners genomen hebben. Burgemeester Veerle Heeren vraagt intussen dat getuigen hun verklaringen aan het gerecht bezorgen.

Anderhalf jaar geleden ging Roland Lesuisse zijn broer Jean, die aan dementie lijdt, bezoeken. "Hij zat onder de blauwe plekken en de schrammen", vertelt Roland. "Toen ik vroeg wat er gebeurd was, kon de verpleging mij niet antwoorden. Een tweetal weken geleden, toen ik opnieuw aandrong, vertelde de hoofdverpleegster C.N. me schoorvoetend dat Jean minstens twee dagen in zijn kamer werd opgesloten. Kamer op slot, lichten uit."

2 Roland heeft een broer die nog steeds in Villa Rosa verblijft.
Karolien Coenen Roland heeft een broer die nog steeds in Villa Rosa verblijft.

Volgens Roland was het de hoofdverpleegster die als eerste over de wantoestanden hoorde. "De jongste van vier verpleegsters van Villa Rosa stortte begin 2018 - verteerd door wroeging - in", vertelt Roland. "Zij heeft toen alles opgebiecht, waarop de hoofdverpleegster C.N. onmiddellijk de vrouwen op het matje heeft geroepen. Ze hebben in de vestiaire al hun zakken moeten leegmaken en hun gsm's moeten afgeven." Volgens Roland werden zo hallucinante conversaties in een Messenger-groep ontdekt. "Er werden onder meer foto's gedeeld van een bewoonster in een incontinentieluier of van een ontstoken geslachtsdeel van een mannelijke bewoner. De hoofdverpleegster heeft toen alles aan de directeur bezorgd", zegt Roland die zich burgerlijke partij zal stellen als het tot een proces komt.

Bijkomend onderzoek

Burgemeester Veerle Heeren is aangedaan door de onthullingen en heeft de onderzoeksrechter bijkomend onderzoek gevraagd in het lopende gerechtelijk onderzoek. "We roepen de betrokkenen op om hun publieke verklaringen rechtstreeks aan het gerecht over te maken", zegt Heeren. "Kwaliteit van de zorg staat voor ons centraal. Ondanks een positief inspectieverslag van het departement Zorg van de Vlaamse Gemeenschap vorig jaar, vragen wij een bijkomend onafhankelijk onderzoek. Verder richt het Zorgbedrijf een ombudsdienst op om vragen van bewoners, families en personeelsleden te beantwoorden. Indien zou blijken dat er ernstige fouten zijn begaan, zullen wij onmiddellijk onze verantwoordelijkheid opnemen."

Parketwoordvoerster Dorien Vanderheyden wil enkel kwijt dat het gerechtelijk onderzoek in zijn eindfase zit en binnenkort doorverwezen zal worden naar de raadkamer. Die beslist dan of de zaak wordt doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer