2 Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) liet de hoogstambomen afgelopen dinsdag omkappen
DS Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) liet de hoogstambomen afgelopen dinsdag omkappen

“Truiense Hoogstamboomgaarden dreigen te verdwijnen”

Stadsbestuur kapt opnieuw 29 kersenbomen

De hoogstamboomgaard van kasteeldomein “Het Speelhof” werd begin deze week voor een groot stuk door de stad gekapt.  Uit een rapport van Natuurpunt blijkt verder dat op de site van Wilderen zelfs 78% hoogstam verdween. “Het kappen moet stoppen en de heraanplanting moet deze winter nog gebeuren op dezelfde plaats”, stelt de oppositie Groen en sp.a.

Burgemeester Veerle Heeren besliste afgelopen dinsdag om 29 kersenbomen op het Speelhof met hoogdringendheid te laten kappen. Een inspectie toonde aan dat de bomen aan het afsterven waren en daarom dreigden om te kiepen. In het Speelhof, in de wei ter hoogte van het dierenparkje, zijn 29 bomen gerooid. De kerselaren bevonden zich volgens de burgemeester in zeer slechte staat en vormden een bedreiging voor de veiligheid van voorbijgangers. Met het winderige weer was het risico op problemen meer dan reëel geworden. “Om alle gevaren uit te sluiten, hebben wij beslist om de aangetaste kersenbomen spoedig te verwijderen. Als compensatie komen er elders in het Speelhof andere bomen in de plaats”, belooft burgemeester Veerle Heeren.

Ondanks alle forse verklaringen dreigen de hoogstamboomgaarden op relatief korte termijn te verdwijnen in Sint-Truiden als er geen ander beleid komt

Symbool van de fruitstreek

Symbool van de fruitstreek, hier in de historische omgeving van Begijnhof en Speelhof, al opgetekend op de Ferrariskaart, beschermd door het lokale RUP, geliefd door de omwonenden: het heeft niet mogen baten, een groot deel van deze kersenboomgaard werd deze week op bevel van de burgemeester gekapt. “Het RUP voor dit gebied laat niet toe dat er hoogstamfruitbomen gekapt worden. Indien het dan toch moet omdat de bomen ziek zijn, dan moet er eerst een heraanplantingsplan zijn: zonder dat, geen kapvergunning.” weet Peter van Dam, vers verkozen raadslid van Groen. “Ter compensatie bomen elders in het Speelhof aanplanten zoals de burgemeester belooft, kan al helemaal niet. De stad wordt door haar eigen RUP verplicht de boomgaard te behouden.”

Biodiversiteitscharter

Een hele reeks maatregelen voor de bescherming van hoogstamboomgaarden zijn ook opgenomen in het ‘Biodiversiteitscharter’ dat de stad in 2013 ondertekende. “ Van dit charter is vrijwel niets gerealiseerd op vijf jaar tijd, zo toont de recente evaluatie van Natuurpunt aan, die nu pas aan het licht komt,” aldus Peter van Dam. “De weinige oppervlakte aan hoogstamboomgaarden is snel afgenomen. Hoog tijd voor actie met de heraanplanting van de fruitbomen in het Speelhof deze winter.”

2 De prachtige bloesems in hoogstamboomgaarden dreigen tot het verleden te behoren
bob moors De prachtige bloesems in hoogstamboomgaarden dreigen tot het verleden te behoren

Toerisme

Natuurpunt Aulenteer Sint-Truiden heeft een evaluatie gemaakt van het charter van biodiversiteit dat op 22 mei 2013 is afgesloten tussen de Sint-Truidense Adviesraad voor Leefmilieu (STAL), de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH), de stad Sint-Truiden. “Het resultaat is ronduit ontluisterend. Van de 78 hectaren kernboomgaardsites zijn er 36,6 hectaren of 47% verdwenen. In de zeer waardevolle site van Wilderen is zelfs 78% hoogstam verdwenen. Deze hoogstamboomgaarden zijn belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor het toerisme. Zij zijn beeldbepalend voor de regio Haspengouw en de stad Sint-Truiden. Maar wat zien we: veel geld investeren in toerisme, maar de basis laten ‘kapotgaan’’. Er is totaal geen handhaving of controle. Als er een kapvergunning afgeleverd wordt, wordt er niet systematisch opgevolgd of er nieuwe hoogstamboomgaarden in de plaats komen”, aldus Ludwig Vandenhove (sp.a).

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer