Duurzaam carnaval komt op gang in Limburg: in veertien gemeenten geldt confettiverbod

Wie van plan is om één van de komende weekends een Limburgse carnavalstoet bij te wonen, zoekt best eerst even op wat wel en wat niet kan op het carnaval. De regels verschillen sterk van gemeente tot gemeente. Zo zijn er steeds meer gemeenten die het gooien van confetti of snoepjes tijdens de optochten verbieden. Wij maken een overzicht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In totaal is het gooien van confetti tijdens carnavalsoptochten in veertien gemeenten in Limburg  verboden. Daarnaast zijn er ook heel wat gemeenten die confetti toelaten, maar restricties opleggen voor bepaalde types confetti die niet milieuvriendelijk zijn. Naast het milieu verbieden gemeenten confetti ook om veiligheidsredenen - confetti durft weleens in de ogen van toeschouwers te belanden - en omdat het in de riolen terechtkomt, waardoor die verstopt geraken.

Groot en kwalitatief snoepgoed

Snoep gooien is wel nog toegelaten bij de meeste carnavalsstoeten. Toch vragen de gemeentebesturen om het gezond verstand te gebruiken bij het gooien van snoep en ontstaan her en der initiatieven om geen snoep te gooien die in plastic verpakt is. Zo ontvangen carnavalgroepen in Zonhoven een tegemoetkoming van 100 euro wanneer zij uitsluitend groot en kwalitatief snoepgoed gooien. “De kleine, onpopulaire snoepjes blijven te vaak op de grond liggen en zorgden voor extra afval”, luidt het in Zonhoven. Ook in Leopoldsburg vraagt het stadsbestuur expliciet aan de carnavalgroepen om uitsluitend kwaliteitsvol snoep te gooien.

Er is voorlopig geen revolutie aan de gang op vlak van een duurzaam carnaval, maar er is wel een kentering merkbaar. “We willen op termijn wel eens met de betrokken groepen afspreken of ze niet vrijwillig het gebruik van confetti willen afschaffen, zonder dat er een specifiek verbod moet komen. Carnaval is en blijft een volksfeest”, zegt burgemeester van Dilsen-Stokkem Sofie Vandeweerd.

Confettiverbod in Zonhoven

In heel wat gemeenten is er geen verbod op het gooien van confetti en snoep, maar wordt er wel gerekend op de goodwill en het gezonde verstand van de deelnemers aan het carnaval. In Zonhoven besliste men wél om vanaf dit jaar een verbod op confetti in te lassen, met oog op een duurzamer carnaval. “Onze gemeente behoort zo tot de 19 procent Vlaamse gemeenten waar een confettiverbod van kracht is”, klinkt het in Zonhoven trots.

Kinderen gooiden met confetti
Marc Colpaert (MCT) Kinderen gooiden met confetti

“Stad Genk wil het waardevolle volksfeest dat carnaval is,  verenigen met een groeiend draagvlak voor een duurzaam feest, zonder slingervuil en zonder plastic afval. Hiervoor zijn we al jaren in overleg met de carnavalsverenigingen en hebben we al enkele belangrijke stappen gezet. Het is verboden om tijdens de reclamestoet te flyeren en tijdens de stoet confetti uit te gooien. Het is enkel toegestaan om papieren slingers te gooien”, zegt de kersverse schepen van Feestelijkheden Toon Vandeurzen.

Te kort dag in het zuiden

In het zuiden van Limburg is men zo ver nog niet. Het stadsbestuur van Sint-Truiden voert geen verbod op confetti in voor de komende carnavalstoet van maandag 4 maart. “Te kort dag”, zegt schepen van Milieu Ingrid Kempeneers (CD&V). Ook in Borgloon en Heers kiest men niet voor een duurzaam carnaval. Enkel de gemeente Wellen hanteert er al jaren een confettiverbod.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer