Slechtste mobi-score, Voeren, Voerstreek, België
Pict© Vincent Duterne/photonews
vincent duterne / photonews Slechtste mobi-score, Voeren, Voerstreek, België Pict© Vincent Duterne/photonews

Gemeenten Heers, Halen, Riemst en Voeren willen Mobiscore afvoeren

Al 21 Vlaamse gemeentebesturen hebben een motie ondertekend waarin ze bij de Vlaamse overheid aandringen op meer steun voor plattelandsgemeenten. De gemeenten eisen daarin ook dat de Mobiscore - een recent gelanceerde tool om te berekenen hoe duurzaam een woning is gelegen - wordt afgevoerd.

De motie is een initiatief van Linter en Glabbeek en wordt onderschreven door Geetbets, Heuvelland, Maldegem, Zoutleeuw, Kortenaken, Bekkevoort, Kortemark, Alveringem, Voeren, Lievegem, Sint-Laureins, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Moerbeke, Middelkerke, Riemst, Halen, Liedekerke en Heers. De 21 gemeentebesturen eisen de onmiddellijke intrekking van de Mobiscore. Als een intrekking niet kan, vragen de gemeenten een aanpassing van de parameters. Die zijn nu te veel toegespitst op wonen in de stad, waardoor iedereen die op het platteland woont automatisch een slecht gelegen woning heeft.

Daarnaast eisen de gemeenten meer financiële slagkracht voor plattelandsgemeenten via een herziening van het gemeentefonds en door middel van een financiële waardering van de ecosysteemdiensten zoals de natuur, de open ruimte, de stilte en de rust waarvoor ze zorgen. Om de open ruimte in stand te houden, dringen ze aan op overheidsondersteuning bij dorpskernversterking en oplossingen voor de sociale verdringing op het platteland. Daarnaast zijn de gemeenten vragende partij voor een flankerend beleid op maat van het platteland door beter openbaar vervoer, nieuwe mobiliteitsvormen en een ruimtelijke beleid met duurzame ontwikkelingsmogelijkheden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer