Helene Boonen zorgt voor de katten in het asiel.
Foto Borgerhoff Helene Boonen zorgt voor de katten in het asiel.

Honderden kittens gedumpt

DIERENASIEL HEEFT HANDEN VOL MET OPVANG ACHTERGELATEN KATTEN

Traditioneel zijn de zomermaanden erg druk in het dierenasiel van Sint-Truiden en ook dit jaar is dat niet anders. De medewerkers van het asiel hebben hun handen meer dan vol met het opvangen van kittens en katten, die onder andere gedumpt worden omdat hun eigenaar geen kosten wil maken om ze te steriliseren. "Onze bezetting qua katten schommelt de afgelopen weken voortdurend tussen de 150 à 200 dieren. Veel meer kunnen we niet aan", zegt Philip Zurinckx, voorzitter van het dierenasiel.

Het 'kittenseizoen' is weer volop aan de gang. Vanaf de maanden mei en juni worden heel wat jonge katjes geboren en dat zorgt voor heel wat extra werk in het dierenasiel van Sint-Truiden. "Het aantal katten dat we de laatste weken opvangen, schommelt tussen de 150 à 200 dieren. In juni alleen al hebben we een honderdtal kittens binnengekregen. Dat zijn er 3 à 4 per dag", zegt Philip Zurinckx.


De dieren worden niet allemaal ter plekke opgevangen. "We werken namelijk ook met een dertigtal pleeggezinnen, die de jongste kittens tijdelijk opvangen", weet Dimitri Coppens, een medewerker van het dierenasiel, die momenteel zelf ook veertien kittens onder zijn hoede neemt. "De jonge katjes kunnen beter socialiseren in een gezin. Het asiel is voor hen niet de ideale omgeving om op te groeien, omdat ze hier meer risico op infecties zouden lopen." Vier van zijn pleegkatjes brengt hij ook mee naar zijn werk in het asiel. "Ze zijn nog te jong of te zwak om zelfstandig te eten en hebben om de drie uur een papfles nodig."

Grote kosten

De grote toestroom aan katten zorgt niet alleen voor extra werk, ze kosten het asiel ook heel wat geld. "Naast de voeding en de verzorging hebben we ook medische kosten aan elke kat. Ze worden door ons immers verplicht gesteriliseerd en gechipt vooraleer ze geadopteerd kunnen worden. Zo'n sterilisatie alleen al kost ongeveer 120 euro per kat", klinkt het. Een deel van die kosten wordt teruggewonnen als de kat geadopteerd wordt. "Wie een kat wil adopteren, betaalt daar 95 euro voor, tenzij het een raskat is. Het diertje is dan volledig in orde, gesteriliseerd en gechipt. Samen met onder andere de donaties slagen we er dan in om ongeveer break-even te draaien", aldus Coppens.

Holle wet

Ook particulieren moeten sinds september hun kittens verplicht laten steriliseren en chippen, maar dat gebeurt niet volgens Zurinckx, omdat er te weinig controle op is. "Mensen houden die 120 euro liever in hun portefeuille en dumpen de beestjes dan maar ergens. Voorlopig is dat een holle wet die vaak niet wordt nageleefd." Medewerker Dimitri geeft een recent voorbeeld. "Vorige week stond hier nog een kartonnen doos voor de poort. We dachten eerst dat het een donatie voedsel of speeltjes zou zijn, maar toen bleek dat er drie katten in zaten." Nochtans kan zo'n sterilisatie heel wat problemen voorkomen. "Een kat kan tot twee keer per jaar een nest van ongeveer vijf kittens op de wereld zetten en een jong katje is zelf al geslachtsrijp na amper zes maanden. Je kan je dus wel voorstellen hoe snel zo'n populatie kan toenemen als de juiste maatregelen niet genomen worden", klinkt het.


Wie zelf het dierenasiel wil steunen of graag een dier wil adopteren, kan op www.dierenasielsinttruiden.be terecht voor meer informatie.

Lees meer