4 Michel Top (midden), voorzitter van het Kiwaniscomité.
Borgerhoff Michel Top (midden), voorzitter van het Kiwaniscomité.

Kom snuffelen in maar liefst 50.000 boeken (waarvan enkele pareltjes) op de tweedehandsboekenbeurs

Voor wie de boekenbeurs in Antwerpen te ver weg is, kan zijn of haar hart ophalen in Sint-Truiden, waar donderdag Kiwanis Haspengouw met haar jaarlijkse tweedehandsboekenbeurs start, de 22ste editie al. De beurs biedt dit jaar maar liefst 50.000 boeken aan en bevat enkele zeldzame pareltjes, die in geen enkele collectie mogen ontbreken.

Voor deze 22ste editie kan de bibliofiel in u grasduinen in maar liefst 50.000 boeken, een recordaantal. Ze komen uit openbare bibliotheken maar ook van privémensen wiens bibliotheek uitpuilde. “We krijgen de laatste jaren steeds meer aanvragen om boeken te gaan ophalen”, zegt Michel Top, voorzitter van het Kiwaniscomité dat zich intens bezighoudt met de organisatie. “Het heeft volgens mij te maken met de vergrijzing van de bevolking. Omdat meer en meer mensen hun ruime woning inruilen voor een knus appartementje is er plots plaatsgebrek en moet men de boeken kwijt geraken. Eerlijk gezegd: dat komt ons goed uit. Want hierdoor is de toestroom groter waardoor wij strenger kunnen selecteren en de kwaliteit van ons aanbod steeds toeneemt”, verklaart Michel Top.

Limburgse uitgeverij Heideland

Naast de klassieke fictie en non-fictieboeken zijn er natuurlijk ook de kinderboeken en de strips waarvan ene ‘Zwoele Charlotte’ uit de Nero-reeks zelf nog door Marc Sleen persoonlijk gesigneerd is. “En de curiosa natuurlijk”, vertelt Michel Top. “De verwoede verzamelaars staan hiervoor elk jaar een uur voor de officiële opening al aan te schuiven. Dit jaar pakken we ook uit met een hele reeks prachtige exemplaren en cursiefjes van de Limburgse auteurs Louis Verbeeck en Jos Ghysen. Het gaat om boeken die toen op de markt werden gebracht door de Limburgse uitgeverij Heideland. Ik ben ervan overtuigd dat die als zoete broodjes zullen verkopen. De prijzen voor deze tweedehandsboeken zijn zéér democratisch. Maar Kiwanis rekent er toch op dat er weer enkele duizenden zullen verkocht worden. De opbrengst is bedoeld om sociale projecten in de regio te ondersteunen. ‘Serving the children of the world’ is nu eenmaal de internationale slogan van de serviceclub. Ook en vooral in eigen streek.”

Praktisch

Plaats van het hele gebeuren is de polyvalente sportzaal van KCST in de Plankstraat van Sint-Truiden. De deuren worden geopend op donderdag 31 oktober om 15 uur. Belangstellenden kunnen er vervolgens ook vrijdag terecht van 15 tot 20 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur en op de slotdag van 10 tot 17 uur.

4 ‘Ulysses’, de recente Nederlandse vertaling van het boek van de Ier James Joyce dat zo moeilijk is dat (bijna) niemand het krijgt uitgelezen.
Borgerhoff ‘Ulysses’, de recente Nederlandse vertaling van het boek van de Ier James Joyce dat zo moeilijk is dat (bijna) niemand het krijgt uitgelezen.
4 ‘De hel’, volledige in Nederlands vertaalde tekst van ‘Inferno’ uit de ‘Divina Commedia’ van Dante Alighieri.
Borgerhoff ‘De hel’, volledige in Nederlands vertaalde tekst van ‘Inferno’ uit de ‘Divina Commedia’ van Dante Alighieri.
4 Een oude uitgave in het Spaans van de hand van Cervantes over de ridder die tegen de molens vocht.
Borgerhoff Een oude uitgave in het Spaans van de hand van Cervantes over de ridder die tegen de molens vocht.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer