Exclusief voor abonnees

Lydia Peeters (Open Vld): “Limburg wordt nog te vaak stiefmoederlijk behandeld. Dus hoe meer ministers van bij ons, hoe beter”

Limburgse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement wil over de partijgrenzen heen aan één zeel trekken

Ze is amper vijf maanden Vlaams minister van Energie geweest, maar in Brussel kennen ze de ‘pitbull uit het Maasland’ intussen maar al te goed. Lydia Peeters is kritisch voor de betonstop, denkt niet aan rekeningrijden en wil Vlaanderen energiezuiniger maken dan ooit. Mét één oog op de thuisbasis gericht. “Hoe meer Limburgse ministers, hoe beter.”

3 Lydia Peeters, lijsttrekker (Vlaams Parlement) voor Open Vld in Limburg.
Photonews Lydia Peeters, lijsttrekker (Vlaams Parlement) voor Open Vld in Limburg.

Het Vlaamse energiebeleid lag natuurlijk al vast in 2014, maar sinds Peeters de ministerpost opnam in januari van dit jaar, heeft ze haar stempel toch zachtjes weten te drukken. Een voorbeeld? De digitale energiemeter, die ze eigenhandig rond gekregen heeft. En dat smaakt naar meer. Als het van haar afhangt, gaat Vlaanderen ook na 26 mei verder met CD&V, Open Vld en N-VA. 

Bent u tevreden over uw gereden parcours?

“Ja, hoor. We doen het bijzonder goed in Vlaanderen. Inzake het E-Peil voor nieuwbouw (een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, red.) scoort Limburg het best. Het kan altijd beter, maar we zitten al op ‘24'. Tegen 2021 moeten we aan ‘30' zitten. Toch zijn velen nog altijd cynisch wat betreft het behalen van de doelstellingen inzake hernieuwbare energie, zuinigheid en het mobiliteitsverhaal van de zero-emissievoertuigen.”

We zullen die doelstellingen dus wel halen?

“Klopt. Je moet daar ook in geloven. Bij de pakken blijven zitten, heeft geen zin. De campagne rond milieuvriendelijke voertuigen loopt bijvoorbeeld goed. Elektrische wagens kunnen wél iets voor de mensen betekenen. In dit verhaal is het belangrijk dat je misverstanden de wereld uit helpt, en dat hebben we als regering al gedaan.”

Als je weet dat er in Vlaanderen nog altijd één miljoen woningen slecht geïsoleerd zijn, dan weet je dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar isolatie verplichten zoals sp.a dat wil? Heeft geen zin

Lydia Peeters

Al moeten we dus wel nog een tandje bij steken?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer