3 Een verschrikte mascotte tijdens de rellen van januari. Door toedoen van de Kanariekooi van Roland Duchatelet en het stadionverbod van de Voetbalcel FOD Binnenlandse Zaken moet het deze keer vreedzamer verlopen.
RV Een verschrikte mascotte tijdens de rellen van januari. Door toedoen van de Kanariekooi van Roland Duchatelet en het stadionverbod van de Voetbalcel FOD Binnenlandse Zaken moet het deze keer vreedzamer verlopen.

Meer dan 140 agenten en 145 stewards voor Limburgse derby: “Voetbal moet weer een feest zijn. Daarom krijgen 25 hooligans een stadionverbod”

STVV en de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken nemen ongeziene veiligheidsmaatregelen voor de Limburgse derby van zaterdag. Meer dan 140 agenten en nog eens zo veel stewards moeten de veiligheid van de supporters garanderen. “25 supporters mogen een stadionverbod verwachten”, waarschuwt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

“STVV-KRC Genk moet weer een voetbalfeest worden in plaats van de veldslag waarin de wedstrijd vorige keer is ontaard”, zegt de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). In januari braken na de derby hevige rellen uit. Nederlandse hooligans verzamelden na de match aan de N3 langs het stadion en gooiden zware kasseien richting de Genkse supportersbussen. Daarbij vielen verschillende gewonden en sneuvelden tientallen ruiten. De schade liep in de tienduizenden euro’s. “Zo'n geweld hadden we hier in twintig jaar niet meer meegemaakt en willen we ook nooit meer terugzien”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

Veiligheidsperimeter

Om herhaling te voorkomen, worden zaterdag dan ook ongeziene veiligheidsmaatregelen genomen. “Bij risicomatchen zetten we standaard 120 tot 140 manschappen in, maar zaterdag zullen dat er nog meer zijn”, legt korpschef Steve Provost van de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken uit. Het Truiense korps krijgt daarvoor bijstand van de federale politie. “We zullen alle supportersbussen van en naar het stadion begeleiden.”

3 Zestien bussen van KRC-supporters moesten er in januari aan geloven nadat hun club STVV op eigen veld had geklopt met 2-3.
Mine Dalemans Zestien bussen van KRC-supporters moesten er in januari aan geloven nadat hun club STVV op eigen veld had geklopt met 2-3.

Kanariekooi

Zo heeft de stad afgelopen zomer al hekken geplaatst waar de Nederlandse stenengooiers stonden. Daarnaast heeft Stayen netten en plexiglas rond het bezoekersvak geplaatst om te voorkomen dat vuurpijlen op het kunstgras zouden belanden. Op Stayen zelf spreekt het personeel smalend over de ‘Kanariekooi’. Het initiatief komt niet van STVV, want de club huurt het stadion. Het komt wel van Roland Duchâtelet, eigenaar van Stayen. De vorige edities vernielden de Genkies al een paar keer de kunstgrasmat met brandbommen. Vorig seizoen ook trouwens. Stayen stuurde toen een gepeperde rekening naar Genk. “De kooi met plexiwanden en netten blijft. Alle bezoekende supporters zullen er de komende maanden mee te maken krijgen. Op het einde van het seizoen gaat de tribune helemaal tegen de grond voor een nieuwe zittribune. STVV zet honderd stewards in en KRC Genk neemt nog eens 45 stewards mee. Ook de veiligheidsperimeter rond het stadion is uitgebreid”, weet STVV-woordvoerder Alain Coninx.

3 De Kanariekooi naar een idee van Roland Duchatelet
BELGA De Kanariekooi naar een idee van Roland Duchatelet

Stadionverbod

“De Nederlandse hooligans die bij de vorige derby verantwoordelijk waren voor de rellen, zijn uiteraard niet meer welkom. 25 hooligans mogen zaterdag een stadionverbod verwachten, heb ik van de Voetbalcel FOD Binnenlandse Zaken begrepen”, besluit burgemeester Heeren. “Er loopt nog een gerechtelijke procedure tegen hen. Om te vermijden dat er opnieuw ongewenste bezoekers in het sfeervak terechtkomen, kan er maar één ticket per persoon gekocht worden in plaats van vier.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Philippaerts

    Wanneer gaat het voetbal waar mensen miljoenen verdienen de rekening eens betalen van die 140 agenten. Politie heeft volk te kort maar voor één voetbalmatchke hebben ze blijkbaar heel veel volk te veel. Hoeveel zijn er dat op een voetbalweekend, want dat is niet alleen in St Truiden. En weekendwerk telt dubbel

  • Bernard Loncke

    Voetbal moet een feest zijn.....veel politie en machtsvertoon...maar wie betaald dat? Juist de burgers......

Lees meer