Meer dan 400 leerlingen op Truiense autoluwe schooldag

Het stadsbestuur en de lokale politie van Sint-Truiden willen de leerlingen van het zesde jaar basisonderwijs aanzetten om na te denken over hun veiligheid in het verkeer. Op dinsdag 14 mei – de autoluwe schooldag – maakten ze daarom een begeleide fietstocht van hun school naar de stad of omgekeerd. Achteraf namen de kinderen nog deel aan tal van sensibiliserende activiteiten.

Dinsdag organiseerden het stadsbestuur en de lokale politie van Sint-Truiden de jaarlijkse autoluwe schooldag. Alle kinderen van het zesde jaar basisonderwijs maakten een fietstocht onder begeleiding van politie-inspecteurs. Tijdens hun route maakten de leerlingen kennis met specifieke verkeerssituaties, zoals gevaarlijke kruispunten, verkeerslichten en rotondes. Om de veiligheid te garanderen, kregen alle deelnemers een fluorescerend hesje om ook achteraf nog te gebruiken.

Verkeerservaring

“Deze kinderen maken volgend jaar de overstap naar het middelbaar onderwijs. Velen onder hen gaan dan met de fiets naar school en dit vaak met weinig ervaring in het verkeer. Hier zetten we op in, enerzijds door te investeren in verkeersveilige schoolomgevingen en anderzijds door leerlingen kennis bij te brengen over het verkeer. Dat doen we met deze autoluwe school. Na de fietstocht hielden de deelnemers daarom halt aan de Veemarkt, waar ze aan de hand van allerlei verkeers-gerelateerde activiteiten leerden welke risico’s er zoal bestaan”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Praktijkkennis

“Doel is om op speelse wijze praktijkkennis bij te brengen. Zo legde een vrachtwagenchauffeur de gevaren van de dode hoek uit, konden leerlingen hun vaardigheden testen op een hindernisparcours en lieten experts aan de hand van een speciale bril zien hoe het voelt om te rijden met een glaasje te veel op. Aan deze en nog verschillende andere activiteiten hebben dit jaar meer dan 400 kinderen deelgenomen. Zij zullen zich in de toekomst alvast veiliger van een naar school kunnen verplaatsen. Daar was het ons op de autoluwe schooldag om te doen”, aldus schepen van Jeugd Hilde Vautmans.

De leerlingen leggen een parcours af met een bril waardoor je dronken lijkt.
Mine Dalemans De leerlingen leggen een parcours af met een bril waardoor je dronken lijkt.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer