Dieter Celis, Truienaar en enige Limburger in de Mister Gay Belgium-verkiezing, schildert het zebrapad aan het stationsplein voor de gelegenheid in de kleuren van de regenboogvlag.
Benoit De Freine Dieter Celis, Truienaar en enige Limburger in de Mister Gay Belgium-verkiezing, schildert het zebrapad aan het stationsplein voor de gelegenheid in de kleuren van de regenboogvlag.

Mister Gay Belgium-kandidaat Dieter Celis schildert Truiens zebrapad in de kleuren van de regenboog: maar homofobe post van stadsmedewerker ontsiert LGTB-actie

Naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie schildert Sint-Truiden één van de zebrapaden in de stad in de kleuren van de regenboog. Dieter Celis, Truienaar en de enige Limburgse kandidaat voor Mister Gay Belgium, huldigde de wegmarkering symbolisch in. Op drie locaties in het centrum wappert daarnaast ook de regenboogvlag. Een mederwerker van de Stedelijke Sportdienst postte nie land na de actie een zeer homofobe reactie op Facebook. De stadsmedewerker moet dinsdag op appel komen.

Op de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT), op 17 mei, wordt wereldwijd een sterk signaal gegeven tegen homohaat. Ook het stadsbestuur van Sint-Truiden neemt die dag enkele acties om het maatschappelijke probleem extra onder de aandacht te brengen. “Dit jaar laten we zowel aan het stadskantoor, het stadhuis op de Grote Markt als het Europaplein de regenboogvlag wapperen. Daarnaast hebben we voor de gelegenheid ook onze Abdijtoren roze uitgelicht. Hiermee geven we een signaal dat we moeten blijven strijden voor aanvaarding van holebi’s en transgenders en tégen discriminatie van deze mensen. Je geaardheid is je keuze, en dat moet iedereen respecteren. Ik ben fier dat onze stad zich inspant om dit onder de aandacht te brengen en Sint-Truiden zo kleurrijker te maken”, zegt schepen van Gelijke kansen Hilde Vautmans.

Verdraagzaamheid en respect

Om deze boodschap extra kracht bij te zetten, kregen voor de gelegenheid ook de strepen van een zebrapad in de stad de kleuren van de regenboog. “Het zebrapad op de Prins Albertlaan ter hoogte van de hoek met het stationsplein heeft vanaf vandaag rode, oranje, gele, groene, blauwe en paarse lijnen. Op deze locatie passeren heel veel mensen, zodat de boodschap van verdraagzaamheid en respect voor holebi’s en transgenders dit jaar zeker niemand hoeft te ontgaan”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

Zelfdoding en depressie

Want dat geaardheid niet in je koude kleren kruipt, kan ook Dieter Celis bevestigen. De 19-jarige Truienaar dingt als enige Limburger mee naar de titel van Mister Gay Belgium. Hiermee wil hij het taboe rond zelfdoding en depressie bij de LGTBQ+gemeenschap helpen doorbreken. “Ik heb namelijk zelf ondervonden wat deze duistere gedachten met iemand kunnen doen. En hoewel ikzelf nu ambassadeur wil zijn voor de Truiense holebi’s, blijven vele anderen vaak jarenlang vertwijfeld over hun geaardheid. Dat kan soms helaas desastreuze dingen teweegbrengen. Dat verdoken probleem wil ik met mijn deelname aan Mister Gay Belgium bespreekbaar maken. Ik ben alvast heel blij dat het stadsbestuur van Sint-Truiden me hierin steunt”, vult Dieter Celis aan.

Homofobe post

De actie werd evenwel wat later ontsierd, toen er een zeer homofobe reactie op sociale media verscheen, die pijnlijk genoeg van een medewerker van de stedelijke Sportdienst kwam. “De medewerker in kwestie wordt dinsdag door zijn diensthoofd op kantoor geroepen. We gaan na een gesprek oordelen welke sancties we hier aan gaan verbinden” zegt schepen van Personeelszaken Hilde Vautmans (open Vld)

Iedereen die Dieter Celis wil steunen of vindt dat de enige Limburgse kandidaat de verkiezing van Mister Gay Belgium moet winnen, kan nog tot eind deze maand zijn stem uitbrengen via outtv.be. Op zaterdag 1 juni wordt bekendgemaakt wie komend jaar de overwinnaarssjerp mag omspannen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer