Voortaan vinden de ouders in Sint-Truiden via de nieuwe onderwijsapp een plaatsje voor hun kroost
Laenen Voortaan vinden de ouders in Sint-Truiden via de nieuwe onderwijsapp een plaatsje voor hun kroost

Onderwijsapp bundelt vrije plaatsen in Truiense scholen

De stad Sint-Truiden, MAST Agency, Onderwijskiezer en het Lokaal Overlegplatform (LOP) hebben de handen in mekaar geslagen om een handige tool te ontwikkelen waarmee ouders een duidelijk overzicht krijgen van de capaciteit en vrije plaatsen in scholen van Sint-Truiden. De eerste testfase van de applicatie is succesvol afgerond. De tool zal operationeel zijn vanaf december 2019.

“Je kind inschrijven in een school is vaak een hele opgave. De stad Sint-Truiden heeft samen met enkele partners een tool ontwikkeld om dit eenvoudiger te maken”, zegt schepen van Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans (Open Vld). “Op naarschoolinsinttruiden.be zal vanaf december 2019 een applicatie te vinden zijn die een duidelijk overzicht biedt van de capaciteit, vrije plaatsen en volzetverklaringen in Truiense scholen. Dit maakt het voor ouders heel wat gemakkelijker om hun kinderen in het begin van of tijdens het schooljaar in te schrijven.”

In de applicatie is zowel informatie van het basis- als secundair onderwijs terug te vinden. Voor het secundair onderwijs is er bovendien een extra functionaliteit voorzien waardoor je heel eenvoudig een zicht krijgt op de capaciteit en volzetverklaringen van de verschillende studierichtingen.

Uitbreidingsmogelijkheden

“De applicatie is erg gebruiksvriendelijk, zowel voor ouders als voor scholen. Dat is een grote stap vooruit naar meer klantvriendelijkheid en transparantie bij de inschrijvingen. Het stadsbestuur heeft 28.865,28 euro inclusief btw bijgedragen aan dit project want elk kind verdient het beste onderwijs. In een volgende fase is het de bedoeling om de applicatie uit te breiden naar andere gemeenten. Op die manier kan in de hele regio gewerkt worden met eenzelfde systeem. Dat is vooral handig voor gezinnen waarvan bijvoorbeeld de zoon in de ene stad schoolloopt en de dochter in het dorp erlangs. De tool is zo helemaal op maat van de leerlingen”, zegt schepen Hilde Vautmans.

Ook de rest van Limburg

Concreet is de bedoeling dat in deze volgende fase eerst de vrije plaatsen van andere LOP-gemeenten zoals Hasselt, Beringen, Leopoldsburg en Bilzen ook zichtbaar gemaakt worden. Hierna wordt onderzocht of er ook niet-LOP gemeenten in dit systeem kunnen stappen. “Het stadsbestuur wil op een transparante manier communiceren met haar inwoners, ook wat onderwijs betreft. We vinden het namelijk belangrijk dat iedere ouder weet in welke school en voor welke studierichting er nog vrije plaatsen zijn. Dat wordt met de nieuwe innovatieve en gebruiksvriendelijke tool nu dus een pak eenvoudiger”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer