Ook oud-medewerker getuigt over wantoestanden Villa Rosa: “Demente bejaarden werden bij hun haren tot op het toilet gesleurd”

“Ik kan niet geloven dat er nog àltijd niets ondernomen is. Daarom heb ik besloten niet langer te zwijgen”, klinkt het bij C, een ex-werknemer van woonzorgcentrum Villa Rosa. Zij werkte een half jaar op de gesloten afdeling Stokroos. “Hoe langer ik er werkte, hoe meer ik tot de vaststelling kwam dat de bewoners van de gesloten afdeling mishandeld werden.” Ondertussen maakt het Openbaar Ministerie haar eindvordering op.

In de zomer van vorig jaar stapten een werknemer en een oud-werknemer van Villa Rosa al naar de politie van Sint-Truiden. Om verklaringen af te leggen over feiten van fysiek geweld. “Het gaat over het bespuwen van de dementerende bejaarden in hun aangezicht, hen dwingen in hun eigen ontlasting te zitten, hen herhaaldelijk slaan en het afpakken van hun waarschuwingsbelletje”, klonk het toen. De daders achter die feiten zouden vier verpleegsters zijn, die vernederende foto’s maakten van dementerenden en die postten in een whatsappgroep. Intussen zijn de vrouwen al ontslagen uit andere rusthuizen waar ze opnieuw aan de slag konden, maar lopen ze dus wel nog vrij rond. En voor een oud-werknemer is de maat nu meer dan vol. Ze is trouwens een van de twee die vorige zomer al naar de politie stapte. “Ik heb ontslag genomen, heb de directie ingelicht van wat er gebeurde, ben dus inderdaad naar de politie gestapt. Maar er gebeurt... niets. Daarom wil ik mijn verhaal in de media kwijt. In de hoop dat de vier daders hun straf niet ontlopen en nooit nog één voet in een woonzorgcentrum kunnen binnenzetten”, vertelt C.

In die eerste weken op de gesloten afdeling Stokroos merkte ik dat de organisatie totaal niet op punt stond. Iedereen maakte er zijn eigen regels. gsm’s gingen mee de afdeling op. Fouten en verwondingen werden niet gesignaleerd. Onze leidinggevende was meer ziek dan aanwezig op de werkvloer

C.

Verpleegsters met eigen wetten en regels

“In die eerste weken op de gesloten afdeling Stokroos merkte ik dat de organisatie totaal niet op punt stond. Iedereen maakte er zijn eigen regels. gsm’s gingen mee de afdeling op. Fouten en verwondingen werden niet gesignaleerd. Onze leidinggevende was meer ziek dan aanwezig op de werkvloer... In zo’n stuurloos klimaat namen al gauw enkele dominante verpleegsters de boel over. Met hun eigen wetten en regels. Demente bejaarden die niet wilden gewassen worden, werden met hun haren over de koude badkamervloer tot op het toilet gesleurd. Bewoners die ‘moeilijk’ deden, werden opgesloten, werden niet meer ververst tot hun ontlasting tegen hun huid aankoekte, werden geslagen en bespuugd en voortdurend bespot, bij hun haren getrokken... Voortdurend zaten ze onder de blauwe plekken en ‘skin tears’, traumatische wonden die meestal ontstaan na ruwe omgang bij oudere mensen. Vaak hoorde ik het gebrul en het schreeuwen om hulp tot op de gang. Wanneer ik daar een opmerking over maakte, werd dat geminimaliseerd. ‘Je moet al eens steviger optreden op deze afdeling’, maar ik vond het echt niet oké.”

Vele zorgkundigen verkozen om te zwijgen. Er hing daar een dreigende sfeer: wie zijn of haar mond opendeed, zou zijn of haar job kwijtspelen. Ze werden ook allemaal gevraagd om een document tot zwijgplicht te ondertekenen

C.

Verhoord, maar niet gehoord

“Vele zorgkundigen verkozen om te zwijgen. Er hing daar een dreigende sfeer: wie zijn of haar mond opendeed, zou zijn of haar job kwijtspelen. Ze werden ook allemaal gevraagd om een document tot zwijgplicht te ondertekenen. Half maart 2016 nam ik ontslag, ik kon er niet meer mee leven. Toen ik las dat het later nog verder geëscaleerd was, ben ik met mijn verhaal naar de Truiense politie gestapt. Die hebben mijn verhoor afgenomen, maar ik heb er sindsdien niets meer van gehoord. Ik begrijp dat niet. Die daders lopen vrij rond, sommigen werken opnieuw in de zorg. Dat kan toch niet.”

Eindvordering

“Het gerechtelijk onderzoek is nog steeds lopende”, zegt de substituut-procureur des Konings Pieter Strauven. “Weliswaar werden de twee dossiers meegedeeld aan het OM in Limburg met het oog op de opstelling van een eindvordering. Daarin oordeelt het OM of het onderzoek kan afgesloten worden en of er voldoende bewijs voorhanden is voor één of meerdere tenlasteleggingen. Of er bijkomende slachtoffers zijn, zal nog moeten blijken.”

Meester Bert Beelen, die als raadsman voor Zorgbedrijf Sint-Truiden optreedt, was niet bereikbaar voor commentaar.

36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • mark germanus

    Wel,Geens, heb je dat gelezen, het word tijd dat de schuldigen(verplegers en directie) serieus gestraft worden met hoge boetes en gevangenisstraffen die ze werkelijk moeten uitzitten en een verbod van nog te werken in ziekenhuizen,ouderlingen tehuizen,kindercreches enz..

  • Bert Zonneveld

    Mijn vrouw wordt verzorgd in een WZC in Mariakerke. Ook daar staan niet alle neuzen naar dezelfde richting. Ik heb ook daar gezien dat een bewoner bij zijn nek gegrepen werd en naar zijn kamer werd gedirigeerd. De regels zijn bij iedere verzorger of verzorgster anders. Ze maken dus ook daar hun eigen regels. Sommige mensen die daar werken zijn wel correct maar durven hun mond niet open te doen omdat ze vrezen voor hun baantje. En wie zijn er de dupe? Juist, de bewoners daar. Heel triestig.

Lees meer