3 Evi Robert
RV Evi Robert

Open Vld wil meer aandacht voor modewereld: Evi Robert richt samen met Hilde Vautmans ‘Intergroup for Fashion’ op

Belgische Modewereld laaiend enthousiast

 Hilde Vautmans en Evi Robert (Open Vld) willen een Intergroup for Fashion oprichten in het Europees Parlement. Die informele groep van Europese Parlementsleden moet een brug vormen tussen de modesector, haar kmo’s, startups en creatievelingen enerzijds en beleidsmakers op Europees niveau anderzijds. Zowat 5 miljoen mensen in Europa zijn rechtstreeks werkzaam in de modewaardeketen.

 “Mode is mijn eerste grote liefde. Na tien jaar aan het hoofd te hebben gestaan van NINA, het magazine bij Het Laatste Nieuws, ken ik de sector door en door en weet ik met welke problemen de sector kampt. De sector evolueert razendsnel en de concurrentie is snoeihard, voor de starters, het middensegment maar evenzeer voor de onafhankelijke ontwerpers en de retailers” zegt  Evi Robert (3e opvolger op de Europese lijst voor Open Vld). “De competitiviteit van de Europese industrie staat of valt met innovatie en digitaliseren is voor nagenoeg elk Europees modebedrijf een must. Waar men vroeger zes collecties produceerde per jaar, produceren sommigen vandaag slechts één collectie en anderen opteren voor een louter genderneutrale collectie. Ook duurzame en klimaatvriendelijke fashion staan hoog op de agenda. Voor een doorsnee Europees modebedrijf dat bestaat uit gemiddeld tien werknemers, zijn deze zaken niet vanzelfsprekend, waardoor velen vandaag de boeken moeten neerleggen.”

Weinig aandacht voor de modesector

“Er zijn zoveel creatieve mensen met veel talent in Vlaanderen en in Europa. Desondanks dragen we deze trots te weinig uit en wordt er op beleidsniveau weinig ondernomen voor de sector. Dat viel mij op toen ik in het Europees Parlement aan de slag ging en daar wil ik, door middel van de oprichting van een Europese Intergroup for Fashion, nu iets aan doen.”, vervolgt Evi Robert. “Er bestaan immers verschillende ‘intergroups’ in het Europees Parlement, bijvoorbeeld voor paarden, kinderrechten of sport maar niet voor mode.”

Fair and green fashion

 “Met de juiste koppen bij elkaar in een intergroup zal je een significante impact hebben op het beleid en aldus de Europese modesector kunnen versterken” zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans. “Van het bestrijden van de handel in namaakgoederen tot het verbeteren van de toegang tot markten wereldwijd, het ondersteunen van innovatieve start-ups of het promoten van ‘fair and green fashion’, bijvoorbeeld via een fair fashion label, het zijn allemaal zaken waar Europa een rol in heeft. De Intergroup for Fashion wordt met andere woorden een platform waar mode en beleid elkaar vinden, met als doel de Europese mode-industrie competitief te houden.”

Reacties modewereld

Edouard Vermeulen, modeontwerper, Natan: “Er is meer steun nodig voor de modewereld in het algemeen, en zeker voor jonge designers en starters. Daar zijn wij ons al langer van bewust en daarom hebben wij sinds drie jaar Natan Collective, waarin we jonge ontwerpers ondersteunen. Natuurlijk kan het via dit platform sneller, grootser en internationaler.”

3 Eduard Vermeulen
Matthias Wille Eduard Vermeulen

 “Een Intergroup voor mode is een goed initiatief dat ik ten zeerste toejuich” zegt   Belgisch modeontwerper, Stijn Helsen. “In een wereld die tegenwoordig veelal draait rond negativiteit, zoals de migratiecrisis en het klimaat, zorgt de modesector met haar creatieve en talentvolle mensen voor positieve vibes en kleur in ons leven. Maar niet iedereen in de modesector heeft de ervaring of achtergrond om stand te houden. Daarom moet de mode-industrie ook ondersteund worden door beleidsmakers, en dan vooral de kleine, individuele creatievelingen. Vandaag missen we zo’n platform dat startende ontwerpers de nodige knowhow biedt. De Intergroup for Fashion kan die leegte opvullen.”

3 Helsen familie
stijn
Siska Vandecasteele Helsen familie stijn

 “In 2015 koos ik met mijn eigen brillencollectie Odette Lunettes volop voor het ondernemerschap” vertelt Eline De Munck. “Als starter is het niet eenvoudig om een eigen zaak uit de grond te stampen, en al zeker niet in de modewereld. Ik heb zelf gemerkt hoe weinig ondersteuning er was vanop het beleidsniveau voor de mode-industrie en mensen met creatieve ideeën. Daarom sta ik helemaal achter het initiatief om een Intergroup for Fashion op te richten, die zo vanuit het beleidsniveau start-ups in de modewereld kan begeleiden en ondersteunen.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer