2 Luc De Schepper, rector van de UHasselt.
BELGA Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Rector UHasselt doet oproep aan Limburgse politici: "Schaar jullie achter Spartacusplan"

Rector Luc De Schepper van UHasselt roept de Limburgse politieke partijen op om zich eensgezind achter het Spartacusplan te scharen. Dat zou het openbaar vervoer in de provincie bevorderen. "Er staat een investering van 200 miljoen euro op het spel. Als we het niet eens raken over de komst van de drie nieuwe verbindingen, gaat dat budget naar een andere stad", waarschuwt hij.

"Voor onze universiteit, maar in het bijzonder voor Limburg in het algemeen is het van cruciaal belang dat onze politici aan één zeel trekken wat betreft het Spartacusplan", zegt rector Luc De Schepper. Dat werd opgesteld door De Lijn en de NMBS om het openbaar vervoer in Belgisch Limburg te versterken met drie verbindingen: een snelle tramlijn 1 tussen Hasselt en Maastricht, een snelle tramlijn 2 tussen Hasselt en Maasmechelen en een verbinding (3) tussen Hasselt en verstedelijkt Noord-Limburg. 

"Voor alle duidelijkheid, ik ben voorstander van de drie tramlijnen. Ik neem ook akte van het feit dat de tramlijn naar Maastricht de eerste is om uit voeren, maar tramlijn twee en drie zijn minstens even belangrijk. Ik vraag aan onze politici om dit dossier te steunen. Hier is een investering van 200 miljoen euro mee gemoeid. Als men elders in Vlaanderen de indruk zou krijgt dat we het niet eens geraken over deze investering mag je er donder op zeggen dat ze die som in pakweg Antwerpen, Mechelen of Gent wel zullen bijpassen. Ik heb dat ook duidelijk zo tegen politici gezegd, inclusief Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA)."

Eén front

"Ik ben heel tevreden met deze oproep van de rector", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Het Spartacusplan is absoluut nodig voor betere en vlotte verbindingen met het openbaar vervoer in Limburg. Er is jaren aan voorbereid geweest, nu kunnen we starten met uitvoeren. Ik reken er ook op dat het stadsbestuur in Hasselt zich volledig achter dit project zet, nadat de N-VA-burgemeester dit in vraag stelde. Iedereen in Limburg vraagt dit, denk dan voor één keer ook eens aan de Limburger."

Sp.a Limburg-voorzitter Alain Yzermans is duidelijk: " Spartacus blijft een toekomstgerichte oplossing voor de ontsluiting van Limburg en een hefboom voor onze economische groei en dient zonder dralen uitgevoerd te worden". Bij de Limburgse liberalen eenzelfde geluid. "Wel, ik ben blij met de woorden van de rector" zegt Patrick Dewael (Open Vld). "Ook mijn partij maakt daar een punt van. Laten we opnieuw die politieke Limburgse samenhorigheid over de partijgrenzen heen aan de dag leggen, zoals we in het verleden een collectieve vuist gemaakt hebben bij de sluitingen van Ford en de mijnen. Spartacus moet er komen"

Shoppingtram

Burgemeester Vandeput had eerder de tramlijn 1 tussen Hasselt en Maastricht openlijk in vraag gesteld. Hij vreest dat shoppers vaker zullen uitwijken naar Nederland en noemt deze 'shoppingtram' dan ook geen prioriteit. 

“Wij geloven nog steeds in het Spartacusplan als een duurzame mobiliteitsoplossing voor Limburg. We staan ook achter dat plan. Wat wij zeggen is dat de prioriteiten van dit project herbekeken moeten worden. De grootste socio-economische winsten zijn er te boeken met een verbindingen tussen Hasselt en het Maasland (lijn 2) en Hasselt en Neerpelt (lijn 3). De voorziene middelen kunnen wat ons betreft dus makkelijk verschoven worden. De oorspronkelijke tramverbinding tussen de Hasseltse Universiteit en die van Maastricht is onmogelijk gebleken. Zelfs een verbinding tussen beide stations is onuitvoerbaar. Wat rest is een shoppingtram en die heeft voor ons geen prioriteit", reageert kabinetschef Jan Wouters voor N-VA Limburg.

2 Rector Luc De Schepper waarschuwt dat de provincie een investering van 200 miljoen dreigt mis te lopen.
Mine Dalemans Rector Luc De Schepper waarschuwt dat de provincie een investering van 200 miljoen dreigt mis te lopen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer